Vanaf 2017 ommekeer in structuur energievoorziening

Vanaf 2017 zal er in de structuur binnen de enegievoorzieningssector in Suriname een ommekeer komen. Er komt officieel een eind aan het langer dan een eeuw durende monopolie. Dit zegt de N.V. Energiebedrijven Suriname (EBS) in een persbericht naar aanleiding van haar 107-jarig bestaan gisteren (zie artikel op pagina 4). De aanname van de Elektriciteitswet (E-wet) en de wet Energie Autoriteit Suriname (EAS), moeten ervoor gaan zorgen dat de energiemarkt in Suriname per januari 2017 bij wet geregeld is. De E-wet maakt een einde aan het systeem waarbij op basis van een concessie, elektriciteit wordt opgewekt en geleverd. De E-wet geeft inzicht voor de verdere verbetering en vastlegging van de wijze waarop tarieven en subsidies worden opgebouwd en gehandhaafd. Na jarenlange debatten zal de energiesector in Suriname, als een van de laatsten in het Caraïbisch gebied, op wettelijke basis worden vastgelegd. Het op wettelijke basis reguleren van de elektriciteitssector zal de Surinaamse overheid in staat stellen een beter overzicht op deze sector te hebben.

De regulering houdt in dat de verhouding tussen de diverse productiebedrijven (IPP) en het inkoopbedrijf wordt vastgelegd. Hierin zal de distributie op basis van de in de wet opgenomen artikelen fundamenteel zijn.

Renewable (hernieuwbare) energie heeft een bijzondere toekomst in Suriname. De E-wet regelt op welke wijze de renewable energiesystemen worden opgenomen en op welke wijze individuele gebruikers in de opwekking met renewable technologie zelf opgewekte energie aan het distributiebedrijf mogen terug leveren (salderen). Dit alles om het systeem efficiënter en effectiever te laten functioneren. Volgens de E-wet zal de ‘bestuursstructuur’ van de EBS moeten worden heringericht. Bij deze herinrichting zal van de gelegenheid gebruik worden gemaakt om de nieuwe structuur op een efficiënte en effectieve manier in te richten. De intrede van de wet biedt de gelegenheid om de verhouding en afspraken met de diverse opwekkers te formaliseren en goed gestalte te geven. De verandering van de bestuursstructuur bij de EBS valt samen met bijzondere operationele taken voor de garantie van de elektriciteitslevering en de realisatie van werkzaamheden op korte, midden en lange termijn. Naast het voorzien van het grote EPAR-systeem (Paramaribo, Para, Wanica, Saramacca, Commewijne) van betrouwbare energie, wordt ook nog volop gewerkt aan de uitdagingen om de veraf gelegen gebieden in overleg met de overheid ook te voorzien van duurzame en betaalbare energie voor 24 uur per dag, zeven dagen in de week.

 

More
articles