De militairen hebben veel meer problemen dan alleen de medische hulpverlening. Uit betrouwbare bronnen vernemen wij dat er een voedingsprobleem heerst in de kampementen en beloftes voor bepaalde vergoedingen niet nagekomen worden.
Tegen het eind van de maand september werd aan de militairen meegedeeld dat er geen voeding meer geleverd zou worden. De militairen zijn daardoor ook niet in staat om iets te koken in het kampement. Wij vernemen dat dit een gedwongen maatregel is, omdat het ministerie van Defensie geen geld heeft om de voedselleveranciers uit te betalen.
De militairen zijn nu genoodzaakt om eten van huis mee te nemen, als ze tenminste geen honger willen lijden tijdens werkuren. Zij krijgen alleen voeding als ze de wachtdienst van 24 uur draaien. De maaltijd die dan verstrekt wordt, bestaat uit sardien. Volgens onze bron is dit bar slechte voeding. Eerder kregen ook de militairen in een normale dienst van acht uur een maaltijd.
Behalve dit probleem, wachten bepaalde afdelingen al langer dan een jaar op een overwerktoeslag. Het ministerie heeft de militairen een jaar geleden voorgehouden dat er een toelage gegeven zou worden aan hen die overwerken. Voor detachering zou er per dag een toelage gegeven worden van SRD 100, voor kazernewacht zou hetzelfde bedrag toegekend worden. Daarnaast zouden militairen die opereren in de politie-eenheid, Faya Blo, een toelage toegekend krijgen van SRD 50 per dag. Nu blijkt dat bepaalde afdelingen deze toelage wel krijgen, terwijl andere uitgesloten worden. Of dit ligt aan de afdeling administratie of aan het ministerie zelf, moet nog uitgezocht worden.
Het ministerie van Defensie verricht de betalingen aan apotheken en specialisten niet op tijd, waardoor de patiënten zitten met de gebakken peren. Van de zes apotheken die samenwerkten met het Militair Hospitaal (MH), hebben drie reeds de samenwerking stopgezet. Hierdoor kunnen de patiënten niet alle medicamenten vinden die zij nodig hebben en in bepaalde gevallen moeten zij zelf voor de kosten opdraaien. De mogelijkheid bestaat wel om de kosten vergoed te krijgen, maar dat gebeurt niet eerder dan drie maanden. Ook specialisten willen de patiënten van Defensie niet meer helpen, omdat zij niet willen werken zonder geld te zien. “Het Academisch Ziekenhuis wil nu niets meer te maken hebben met de patiënten van Defensie, terwijl s’ Lands Hospitaal en het Sint Vincentius Ziekenhuis de samenwerking nog een beetje voortzetten”, verteld de bron. In acute gevallen worden de specialisten direct betaald door MH, in andere gevallen moeten de patiënten geduld betrachten tot er een oplossing komt voor het probleem.
Ook valt het hele bestand van patiënten die oogheelkundige zorg behoeven, onder één opticien. Volgens de bron was er nog één, maar die heeft inmiddels de samenwerking met MH ook stopgezet. Voor de patiënten worden de brillenglazen gedekt door Defensie, tevens kan er een montuur gekozen worden tot een bepaald bedrag. “Maar de optiek waarmee de MH, werkt heeft alleen monturen van voor de Tweede Wereldoor-log”, aldus de bron.
-door Richelle Mac-Nack-