Minder inschrijvingen bij particuliere scholen

De slechte economische situatie treft ook de particuliere scholen in Suriname. De meeste particuliere scholen hebben veel minder inschrijvingen dan voorgaande jaren.
Guillermo Samson, directeur van IBW University of Applied Sciences, geeft aan dat het aantal inschrijvingen gehalveerd is op zijn school. Op haast alle particuliere onderwijsinstellingen is het collegegeld in vreemde valuta. Samson geeft aan dat op zijn school het collegegeld eveneens in vreemde valuta is, maar dit komt vanwege de koersschommelingen die hij al jarenlang kent in de economie van Suriname.

Samson zegt verder dat hij nog net de kosten kan dekken, waaronder het betalen van de docenten. “We zijn gehalveerd”, benadrukt Samson. Dit is volgens hem te wijten aan de economische situatie in het land. Bij de overige particuliere scholen is er duidelijk ook een afname aan studenten te merken.

Patricia Etnel, lid van de vaste commissie van Onderwijs zegt dat de koersontwikkelingen ervoor gezorgd hebben dat er een afname is in het aantal inschrijvingen. Zij zegt dat mensen het geld niet meer hebben om het inschrijfgeld te betalen, dat in vreemde valuta wordt aangegeven. Etnel vindt het belangrijk dat de particuliere scholen met de regering om de tafel gaan zitten om dit probleem op te lossen. Zij benadrukt dat geen enkele school ten koste van wanbeleid over de kop mag gaan. Op de vraag als de particuliere scholen hun collegegeld niet in SRD moeten aangeven, zegt zij dat particuliere scholen, dit zelf mogen bepalen. Etnel vertelt dat tijdens de regering Venetiaan ouders het zich wel konden permitteren om hun kinderen in te schrijven op een particuliere school.

More
articles