De nationale senioren voetbalselectie van Suriname. De ploeg moet voor plaatsing voor de volgen-de ronde van de Gold Cup nog tegen Jamaica aantreden. (Foto: Regillio Derby)
Op vrijdag 14 oktober zag de website natiosuriname.sr het levenslicht. Een hechte groep voetballiefhebbers heeft de krachten gebundeld om het onderwerp dubbele nationaliteit aan de kaak te stellen op het gelanceerde
voetbalplatform. Daarbij kan Natio, het nationale voetbalteam van Suriname, volledige steun verwachten van deze website gedurende de de kwalificatiewedstrijden voor het WK 2022.
De website natiosuriname.sr is in het leven geroepen om het nationale elftal van Suriname een podium te geven. “Middels interviews, columns en nieuwsitems willen we als sportmedium ons steentje bijdragen aan bewustwording bij het Surinaamse publiek, de Surinaamse overheid en andere geïnteresseerde voetbalfans”, aldus Ricardo Bruce, medeoprichter van natiosuriname.sr.
Suriname heeft zich nog nooit weten te kwalificeren voor een WK. Een belangrijk onderwerp dat samenhangt met het mislopen van de kwalificatie is de dubbele nationaliteit. Als deze wordt ingevoerd, zal plaatsing voor een WK een stuk dichterbij komen.
Bruce: “Er was nog geen duidelijke website waarop alles omtrent Natio Suriname werd besproken. Wij hebben als doelstelling dat Suriname zich kwalificeert voor het WK van 2022. Het onderwerp dubbele nationaliteit speelt een belangrijke rol in onze berichtgeving. Dit willen wij met betrokkenen in kaart gaan brengen. Denk aan interviews met spelers, oud-coaches en mensen uit de politiek.”
Voor Nederlandse voetballers met Marokkaanse of Turkse roots is het vanzelfsprekend dat zij voor beide landen kunnen uitkomen. Bruce haalt Hakim Ziyech als voorbeeld aan. De voetballer van Ajax is Nederlands-Marokkaans, maar heeft gevoelsmatig gekozen voor Marokko. Deze keuze hebben de Nederlandse voetballers met een Surinaamse afkomst niet. Met een dubbele nationaliteit voor de Nederlandse Surinamers is het bereiken van het WK, volgens Bruce, een stuk dichterbij. Het voetbalniveau zal namelijk stijgen, omdat het spelerspotentieel beter kan worden benut. Dit geldt uiteraard niet alleen voor de Surinaamse Nederlanders, want Surinamers zijn verspreid over de gehele wereld. “Curaçao kan als voorbeeld dienen voor Suriname”, zegt Bruce. Het eiland heeft zich onlangs gekwalificeerd voor de Gold Cup met grotendeels profvoetballers uit Nederland. De Gold Cup is de Caribische variant van het EK (Europese voetbalkampioenschap) of de Copa America (Zuid-Amerikaans voetbalkampioenschap).
Op de FIFA-ranglijst staat Suriname momenteel op plek 175. In september 2008 heeft Natio de hoogste notering ooit gehad, namelijk plaats 84. Suriname telt circa 600.000 inwoners en met acht bevolkingsgroepen een grote etnische verscheidenheid. Bruce: “Echter, er is een element dat verenigt: voetbal.”
“In Nederland wonen circa 350.000 mensen van Surinaamse origine. De samenstelling is divers. Ook voor hen is voetbal de verbindende factor. Door alle Surinamers wereldwijd te verenigen, hopen wij dat op termijn succes kan worden geboekt. Het wordt tijd dat we de handen ineenslaan en met zijn allen achter Suriname gaan staan.”