Bedrijventelling relevant bij economische crisis

De directeur, tevens projectleider Bedrijventelling bij het Algemeen Bureau voor Statistieken in Suriname (ABS), Iwan Sno, zegt dat bedrijventelling erg relevant is, omdat dit inzicht geeft in de economische situatie. Echter zijn beleidsmakers volgens Sno zich hiervan niet bewust. Na de laatste Bedrijventelling in 2007, presenteerde het ABS vanmorgen de ‘Voorlopige Resultaten van de 6e Bedrijventelling van Paramaribo en Wanica’ in de ABS-vergaderzaal. Sno zegt verder dat het belangrijk is dat de beleidsmakers weten wat de stand van zaken was van het bedrijfsleven per 31 december 2015 en van 2016, de cijfers zijn ook nodig als basis voor een bedrijfsregister. De plaatsvervangende projectleider Bedrijventelling, Guilliano Koornaar, presenteerde het aantal getelde bedrijven dat in categorieën was ingedeeld. De doelgroepen die gebruik kunnen maken van deze statistiekcijfers, zijn de overheid en het bedrijfsleven zelf. Het ABS heeft gedurende de maanden april, mei en september 2016, een Bedrijventelling gehouden in de districten Paramaribo en Wanica. Er is accurate en up-to-date informatie verzameld over onder meer het aantal bedrijven, het type bedrijven en het aantal werkzame personen.

Het ABS beschikt nog niet over het definitieve aantal bedrijven in Suriname. Gelet op de voorlopige resultaten, kan de ABS-directeur niet aangeven hoeveel bedrijven hun deuren inmiddels hebben gesloten. Sno geeft te kennen dat het ABS wel een steekproefonderzoek heeft gedaan in 37 BETEL-blokken, waarbij de resultaten aangeven dat er tussen honderd en honderdvijftig bedrijven hun deuren hebben gesloten. Echter kan de directeur pas in december de juiste cijfers presenteren, wanneer de definitieve resultaten van de natelling uitgegeven zullen worden. Sno kan daarom ook niet zeggen of de werkloosheid is toegenomen sinds de bedrijven zijn gesloten. De voorlopige resultaten van de Bedrijventelling van de overige districten wordt volgende maand uitgegeven.

Er is geen vaste publicatiedatum voor de Bedrijventelling. Sno zegt dat er in de ontwikkelde landen om de drie tot vijf jaar Bedrijventellingen worden gehouden en in de ontwikkelingslanden om de zeven tot tien jaar. Ondanks de moeilijke situatie, vindt de ABS-directeur het relevant dat deze onderzoeken gepleegd worden. Het onderzoek heeft US-dollar 404, 000 gekost. De Islamic Development Bank (IsDB) heeft een wezenlijke bijdrage geleverd bij de totstandkoming van de nieuwe publicatie Bedrijventelling.

door Kimberley Fräser

 

More
articles