Carl Breeveld over vertrek uit coalitie

Oktober-editie van Parbode

Het afgelopen jaar is een turbulent jaar gebleken. Niet in het minst voor Carl Breeveld, voorzitter van de partij voor Democratie en Ontwikkeling in Eenheid (DOE).Na iets minder dan een jaar deel te hebben uitgemaakt van de regering, verwees president Bouterse de partij in juli resoluut naar de oppositie. Het staatshoofd vond zijn coalitiepartner te kritisch. “Of de president corruptie instand houdt? In wezen wel”, zegt Breeveld. Dat het politieke spel hard gespeeld wordt, blijkt al wanneer zelfs de toetreding van DOE tot de regering niet over rozen gaat. Terwijl de partij ervan droomt het beheer te krijgen over het ministerie van Onderwijs, krijgt het van Bouterse verrassend genoeg het ministerie van Natuurlijke Hulpbronnen in de schoot geworpen. Regilio Dodson, macro-econoom en tot dan werkzaam bij Staatsolie, wordt namens DOE de hoogste man op het departement. Breeveld heeft zo zijn kanttekeningen over de samenwerking met de paarse partij. “De president is meerdere afspraken die we met hem hadden gemaakt niet nagekomen. Naar zijn zeggen was er op een goed moment geen houden meer aan voor DOE. Als coalitiepartner moet je natuurlijk niet te snel de handdoek in de ring gooien, maar op een bepaald moment was de grens voor ons toch bereikt. Dat de president artikel 148 van de Grondwet gebruikte om in naam van de staatsveiligheid het Decembermoordenproces stop te zetten, ook nog zonder de coalitiepartners vooraf te informeren, was voor ons de druppel die de emmer deed overlopen. “Hosselen tijdens de financiële crisis

Waar velen eerst goed of net konden rondkomen, moet men nu creatief zijn om het hoofd boven water te houden. Steeds meer mensen kiezen er daarom voor om te hosselen, met als gevolg dat hun leven bijna alleen maar bestaat uit werken. Hosselen is een logisch gevolg van de economische crisis, stelt Waddy Sowma, econoom en ondervoorzitter van de Vereniging van Economisten in Suriname. Een goede manier om te overleven, maar dan wel alleen op de korte termijn. “Ik kan me goed voorstellen dat steeds meer mensen meerdere baantjes zoeken om snel geld te verdienen. Maar dit is niet lang vol te houden. Op langere termijn is het goed om te investeren in de eigen ontwikkeling. Bredere kennis en ontwikkeling zorgt ervoor dat mensen een beter betaalde baan krijgen. Nu zijn mensen afhankelijk van baantjes met een laag salaris”, betoogt hij tijdens een gesprek met Parbode.

Kinderzelfmoord: een onderbelicht taboe

Het aantal kinderen in ons land dat zelfmoordpogingen doet, is schokkend. Suriname staat op de zesde plaats van de wereldranglijst met het hoogste aantal gevallen van zelfdoding. Er sterven op jaarbasismeer mensen aan suïcide dan aan verkeersongelukken en doodslag bijelkaar. Parbode zocht uit waarom steeds meer jonge mensen uit het leven (proberen te) stappen, en hoe dit kan worden tegengegaan.

Zangcarrière Nisha Madaran in stroomversnelling

Bleek de zangcarrière van Nisha Madaran (28) vorig jaar in een bruisende sula te zijn terechtgekomen, dit jaar heeft de ontwikkeling van haar muziekloopbaan meer weg van een cascade met een kinetische energie van de hoogste orde. Madarans eerste volledig eigen productie ‘Tu hi mera dil’ werd binnen enkele maanden circa twee miljoen keer bekeken op YouTube. Een formidabele prestatie voor een nationale entertainer met switi Sranan als thuisbasis. “The sky is the beginning”, stelt de artieste in gesprek met Parbode. De lancering van haar megahit heeft haar managementteam in zo’n negen landen gedaan die Nisha al kende van haar vorige nummers. Het lied is opgenomen in Suriname en daarna gemixt en gemasterd in India. ‘Tu hi mera dil’ stond bij alle Surinaamse radiostations en internetradiostations met een hitlijst op de nummer 1-positie.

 

More
articles