Augustus kent afname Staatsschuld

De totale staatsschuld van Suriname is in augustus 2016 met ruim USD 10 miljoen gedaald ten opzichte van een maand eerder. De staatsschuld bedroeg in juli 2016 nog USD 2.069 miljoen, terwijl dit per ultimo augustus 2016 USD 2.058 miljoen bedroeg. De schuld is daarmee ook gedaald  van 40,31% naar 40,09% van het bruto binnenlands product (schuld/ bbp ratio). Dit blijkt uit de meest recente statistieken van het Bureau voor de Staatschuld, oftewel Suriname Debt Management Office (SDMO). De daling van de totale staatsschuld wordt grotendeels door een daling van de binnenlandse particuliere schuld veroorzaakt, welke met USD 13 miljoen is gedaald. De leverancierskredieten van particuliere bedrijven zijn met USD 10 miljoen afgenomen, van USD 61 miljoen naar USD 51 miljoen. Ook de leningen bij particuliere bedrijven zijn afgenomen, namelijk met USD 3 miljoen. De overige componenten van de staatsschuld van Suriname zijn nagenoeg ongewijzigd gebleven. De buitenlandse staatsschuld is opgebouwd uit:

*USD 914 miljoen buitenlandse leningen

*USD 29 miljoen buitenlandse kredietlijnen

*USD 86 miljoen uitgifte senior notes

*USD 4 miljoen promissory notes. Een promissory note is een financieel/juridisch instrument waarbij de ene partij (de overheid in dit geval) schriftelijk belooft om een bepaald bedrag te betalen aan een andere partij (de schuldeiser), hetzij op een vaste of bepaalbare toekomstige tijd of op aanvraag van de begunstigde, onder specifieke voorwaarden.

De binnenlandse staatsschuld is opgebouwd uit:

*USD 209 miljoen schatkistpapier

*USD 735 miljoen lange termijn schuld bij de Centrale Bank van Suriname (CBvS)

*USD 28 miljoen leningen bij de algemene banken

*USD 51 miljoen leverancierskredieten van particuliere bedrijven

*USD 0,5 miljoen aan afgeroepen garanties.

In totaal bedraagt de staatsschuld per ultimo augustus 2016 USD 2.057 miljard. Conform de wijziging van de Wet op de Staatsschuld, in april 2016, wordt voor de waardering van de (buitenlandse) schuld een wisselkoers van USD 1 = SRD 3,35 gehanteerd. De officiële wisselkoers bedraagt per vandaag echter USD 1 = SRD 7,20, terwijl de straatkoers SRD 7,18 bedraagt. Daarnaast wordt voor de BBP/schuld ratio nog steeds gewerkt met een BBP per ultimo 2014. De huidige stand van de staatsschuld lijkt daardoor een vertekend beeld weer te geven, aangezien deze gewaardeerd wordt tegen een wisselkoers die meer dan de helft is van de huidige wisselkoers en tegen een BBP dat niet meer actueel is.

More
articles