Regering moet realistisch zijn over de inkomsten van Newmont

Newmont Suriname heeft met de aanvang van de productiefase de media een rondleiding gegeven in de Merian-mijn, op deze manier wil het bedrijf ervoor zorgen dat zij transparant is tegenover de samenleving. Tijdens de rondleiding en de daaraan gekoppelde presentatie, werd er over de werkwijze van het bedrijf gesproken en wat de Staat en de samenleving kunnen verwachten van Newmont Suriname. Adriaan van Kersen, algemeen directeur van Newmont Suriname, zegt tijdens zijn presentatie dat er realistisch gekeken moet worden naar de bijdrage die het mijnbouwbedrijf kan leveren met betrekking tot het vergroten van de staatsinkomsten. Hij zegt dat het bedrijf zal voldoen aan de vaste betalingen die naar de Staat moeten. “We dragen een steentje bij aan de Surinaamse economie, maar we kunnen niet zorgen voor herleving van de economie”, zegt Van Kersen. De governor van de Centrale Bank van Suriname, Glenn Gersie is hiervan ook op de hoogte.

Hij heeft eerder laten weten dat er pas een mooie deviezenstroom naar Suriname zal komen, wanneer het mijnbouwbedrijf goed op gang komt en belasting betaalt. Hij gaat er vanuit dat Newmont Suriname de investeringen eerst terug wil verdienen, alvorens ze forse inkomsten biedt aan de Staat. De Staat Suriname zal van de goudproductie 6 procent aan royalties verdienen. Ook zal het mijnbouwbedrijf 36 procent aan belastingen, waaronder inkomstenbelasting, betalen aan de Staat. Daarnaast heeft Suriname ook recht op 25 procent van de goudopbrengst, tegelijker tijd dient zij ook 25 procent van de baten te dekken. Suriname is voor 25 procent aandeelhouder van het Merian-project, welke onder beheer staat van Staatsolie Maatschappij Suriname N.V..

Zelfvoorzienend

Newmont Suriname is voor een deel zelfvoorzienend. Het bedrijf accumuleert regenwater, zo heeft ze haar eigen waterreservoir gebouwd. Dit water wordt gebruikt voor het scheiden van goud van het erts en om de wegen te besproeien met water, zodat ze minder stoffig zijn. Verder heeft het mijnbouwbedrijf ook energiefaciliteiten, die een opwekkingscapaciteit hebben van 45 megawatt.

Veiligheid

Het bedrijf kent ook een strak veiligheidsbeleid. Werknemers die een bepaald werk onveilig vinden, worden zelfs door de leiding gevraagd het werk niet uit te voeren totdat er een veilige oplossing ervoor is. In de constructiefase heeft Newmont Suriname geen grote ongelukken gehad, daar is het bedrijf heel tevreden over en zij stelt alles in het werk om dat zo te houden.

Door Richelle Mac-Nack

More
articles