Geld afgeroomd om koers te verlagen

“Dat de koers een dalende trend vertoont, komt doordat er enorm veel geld wordt afgeroomd”, zegt Guillermo Samson, econoom. Hij geeft aan dat het afromen van geld betekent dat er minder SRD’s in de omloop zijn, waardoor mensen geen geld overhouden om valuta te kunnen kopen. Dit heeft tot gevolg dat de vraag naar valuta afneemt. Te veel geld in omloop heeft als effect dat prijzen omhoog gaan. De econoom waarschuwt dat deze dalende trend van de koers tijdelijk is als er niet geïnvesteerd wordt in de productiesector om deviezen te verdienen.

Ook de banken lenen minder geld uit. Samson vertelt dat dit aan het eind van het jaar een negatief gevolg zal hebben op de eindbalans van zo een bank. Door de hoge koers hadden de banken al gauw hun plafond bereikt, waardoor zij geen geld meer mochten uitlenen van de Centrale Bank van Suriname (CBvS).

De feestmaand december nadert. Het importeren van vuurwerk en feestgoederen zal dan toenemen, met als gevolg dat de vraag naar vreemde valuta ook zal toenemen. Samson zegt dat de koers ook in december een dalende trend kan hebben. Dit zegt hij naar aanleiding van het aantal mensen dat Suriname bezoekt in december. Hij vreest wel dat er minder toeristen naar Suriname zullen vertrekken, als de inwisselplicht op Zanderij zal worden ingevoerd. Toeristen zullen geneigd zijn om ergens anders op vakantie te gaan.

Samson merkt op dat men de economie bekijkt alsof die alleen uit deviezen bestaat. Hij zegt dat economie veel complexer is dan met denkt. Hij geeft toe, dat deviezen een belangrijke rol spelen in de economie. Samson vertelt dat de economie een kettingreactie heeft. Als er aan de ene poot van de economie wordt getrokken, heeft dat effecten op de hele economie.

-door Johannes Damodar Patak-

 

More
articles