Surinaams consulaat in St.Laurent en Haïti nog steeds gesloten

De minister van Buitenlandse Zaken, Niermala Badrising, vertelt in een interview met De West, dat de consulaten van Suriname in Haïti en Saint-Laurent (Frans-Guyana) gesloten blijven zolang de veiligheid van de diplomaten die daar te werk zijn gesteld, niet gegarandeerd is. “We hebben gemerkt dat de bescherming van onze diplomatieke vertegenwoordiging niet gegarandeerd is.

Vorige week hebben mensen uit een menigte in Haïti een kentekenplaat van een diplomaten voertuig weggetrokken en allerlei uitspraken gedaan, denkend aan het willen verbranden van het consulair gebouw. In Frans-Guyana heeft men in het gebouw ingebroken en er zijn wat spullen gestolen.”

De minister zei verder dat de situatie in Haïti nog te riskant is om het consulaat weer open te stellen. Volgens de bewindsvrouw nemen de mensen in Haïti geen genoegen met het feit dat Suriname besloten heeft om het vreemdelingenbeleid te wijzigen. “Wij hebben vanwege diverse overwegingen besloten om de toeristenkaarten van Haïti niet af te geven, omdat het gebleken is dat we hier niet praten over toerisme, maar over mensen die alles verkopen zodat ze een ticket naar Suriname kunnen kopen om vanuit dit land naar andere landen te kunnen.”

Op de vraag van De West hoe het dan staat met de mensen die Suriname voor andere doeleinden wensen te bezoeken, zei de minister dat er voorzieningen getroffen zijn om toch aanvragen te kunnen indienen. Er zijn afspraken met andere consulaten om daar een aanvraag in te dienen. De aanvragen kunnen dus nog steeds op de normale wijze plaatsvinden. “Voor Haïti is de instructie gegeven dat de consulaat-generaal in Curaçao  gelast wordt met visa aanvragen, dit zolang het consulaat van Suriname in Haïti gesloten is. “Volgens minister Badrising gaan de consulaten pas open wanneer de veiligheid van het personeel gegarandeerd is. De bewindsvrouw benadrukt dat geen enkel personeelslid zich bedreigd moet voelen.

-door Ivan Summerville-

 

More
articles