Patricia Etnel, NPS-parlementariër, zegt dat de jaarrede van 2017 hoop noch zegen biedt voor het volk. Volgens haar heeft president Desiré Bouterse, duidelijk laten blijken dat we nog slechtere tijden tegemoet gaan. “De president heeft Suriname laten vervallen tot een bedelstaat. Hij heeft ons land internationaal afhankelijk gemaakt, want je kunt de inkomsten van het land niet laten afhangen van leningen”, benadrukt zij.
De NPS-parlementariër vindt dat de president niet consistent is in wat hij zegt. “Hij moet tien keer nadenken, alvorens hij wat zegt. De president zet een grote mond op tegen de internationale financiële instituten, in het bijzonder het IMF. Echter vergeet hij dat de Islamitische Ontwikkelingsbank niet met Suriname gaat werken, als we ons niet houden aan de voorwaarden van het IMF”, aldus Etnel. Ze is van mening dat een goede leider niet praat voordat het de juiste tijd is. Volgens haar getuigen zulke ondoordachte uitspraken van zwak leiderschap.
De parlementariër zegt ook dat bepaalde zaken bewust niet opgenomen zijn in de jaarrede, zoals ondernemerschap. De president heeft ook niet verteld hoe de leningen terugbetaald zullen worden. De president heeft wel een aantal projecten genoemd, die uitgevoerd zullen worden, maar Etnel ziet daar niets in, denkend aan de flop die de cassavefabriek geworden is. “Er zijn cacao-, bananen- en rijstprojecten uitgeschreven. Ik vraag me af of de adviseurs wel goed onderzoek hebben verricht. “Er wordt nauwelijks cacao gedronken in Suriname. Wie gaat het kopen? De president zegt dat er duizend banen gecreëerd zullen worden met het bananenproject, maar wie gaat de bananen planten? We weten allemaal dat Suriname niet voldoet aan de WTO-regels. We moeten oppassen dat we niet uitgesloten worden van de wereldmarkt en geen bananen meer kunnen exporteren”, aldus de NPS-parlementariër. De president is volgens Etnel niet in staat ervoor te zorgen dat boeren die rijst planten, hun subsidie op tijd krijgen, toch wil men een rijstproject uitvoeren. “Volgens Etnel brengt de president ons steeds verder van huis”. Misschien is het beleid van de president een koek die lekker ruikt, maar inhoudelijk a deeg no boeng sref’ srefi”, benadrukt Etnel.
Daarnaast ziet Etnel de loonsverhoging niet als oplossing om de crisis te overleven. “De president heeft zelf aangeven dat hij de koers heeft losgelaten, dus de loonsverhoging die hij wil geven, is reeds achterhaald”, meent zij. De koers zal in april 2017 al 1 op 10 zijn, de loonsverhoging zal dus geen verlichting bieden voor de ambtenaren. De NPS-parlementariër benadrukt dat de regering niet zulke grote leningen had moeten sluiten. “De regering moest in de afgelopen zes jaren goed beleid voeren, dan waren we niet hier. Maar het getuigt van goed leiderschap om deze problemen op te lossen, maar daar ontbreekt het deze regering aan”, besluit Etnel.
-door Richelle Mac-Nack-