Boldewijn: ‘President maakt grappen met jaarrede’

August Boldewijn, bestuurskundige, zegt dat president Desiré Bouterse grappen heeft gemaakt tijdens het presenteren van de jaarrede, gisteren in De Nationale Assemblee (DNA). Hij benadrukt dat een jaarrede van een president te vergelijken is met een State of Nation, waarin het leven van de burgers wordt gepresenteerd en hoe dit te verbeteren. Ook internationaal wordt Suriname gevolgd en worden er vertegenwoordigers afgevaardigd naar DNA. Boldewijn vertelt dat de president zich gisteren heeft gepresenteerd als de voorzitter van een politieke partij en niet als staatshoofd. Het praten van Sranan Tongo tijdens zijn presentatie, keurt de bestuurskundige helemaal af.

De president heeft aangegeven, dat in 2017 rekening gehouden zal moeten worden met drie documenten: het Ontwikkelingsplan, het Jaarplan en het Herstel- en Stabilisatieplan. Volgens Boldewijn kan de samenwerking met de Islamitische Ontwikkelingsbank worden gezien als het vierde document.

Het Jaarplan dat wordt opgesteld moet corresponderen met het Ontwikkelingsplan. Echter ziet hij dat de afgelopen tien jaar er geen gebruikt wordt gemaakt van deze werkwijze. Ook de integratie tussen de vier documenten is volgens Boldewijn niet duidelijk. Hij zegt dat hoe meer documenten, hoe meer coördinatie nodig zal zijn.

De bestuurskundige zegt dat wanneer een land in een economische crisis verkeert, er een crisiscentrum of centrale wordt ingesteld. Hij is van mening dat tijdens een crisis, decentralisatie geen goed idee is. Boldewijn vindt het belangrijk dat er een centraal punt komt, van waar projecten en andere zaken betreffende de crisis gecoördineerd worden om te zorgen dat projecten daadwerkelijk worden gerealiseerd. Hiermee wordt voorkomen dat projecten eindigen zoals de cassavefabriek, het ethanolproject en het boekenproject, ze zijn van start gegaan, maar nooit afgemaakt. Hij vraagt zich af waar al dat geld naartoe is.

De president zei dat hij zal voorkomen, dat gelden die bedoeld zijn voor projecten, op een andere manier worden gebruikt. Boldewijn vindt dat praten makkelijk is, maar hoe de president dit zal voorkomen heeft hij niet aangegeven. “Laat hij eerst de twee projecten, Carifesta en Naschoolse Opvang waar miljoenen voor zijn uitgegeven, rechttrekken, dan zal er vertrouwen zijn in hem”, aldus Boldewijn. De president heeft ook inkomstenverhogende maatregelen gepresenteerd, waarbij wetten gewijzigd of gemaakt zullen moeten worden. De bestuurskundige zegt dat de president niet moet vergeten dat er genoeg wetten zijn die in de jaren ‘70 zijn gemaakt, die nooit zijn toegepast of slechts gedeeltelijk. Als voorbeeld haalt hij aan de Planwet, die zou kunnen worden toegepast om projecten te kunnen uitvoeren.

Boldewijn noemt de jaarrede van de president een mooi verhaal, dat echter grond mist, omdat aan een aantal voorwaarden niet voldaan is. Projecten en programma’s zijn gepresenteerd, maar volgens de bestuurskundige is er niet gesproken over de uitvoeringscapaciteit.

Boldewijn zegt dat de president verschillende wetten heeft aangehaald die de inkomsten van de Staat dienen te verhogen, maar verzuimd heeft om over de belangrijkste wet te praten, namelijk de Anti-corruptiewet. Hij vindt het van enorm belang dat deze wet wordt goedgekeurd om zodoende het vertrouwen van de investeerders uit het buitenland te kunnen winnen. Boldewijn vertelt dat Surinaamse ondernemers het geld niet hebben om te kunnen investeren, aangezien zij zwaar getroffen zijn door de crisis.

Nadat de president zijn jaarrede heeft gepresenteerd, heeft hij zijn partijgenoten toegesproken in zijn partijcentrum aan de Kernkampweg. Videobeelden en foto’s hiervan zijn geplaatst op sociale media. Over de opkomst die af te lezen is uit deze media, zegt Boldewijn, dat mensen het vertrouwen in de partij niet meer hebben. Tijdens de verkiezingen in 2015 heeft de president het volk een betere toekomst beloofd, waarbij hij Suriname tot een tweede Dubai zou maken. Boldewijn zegt dat de mensen zwaar teleurgesteld zijn in de partij.

Aanstaande maandag wordt de protestactie ‘Alles plat!’ gehouden. Boldewijn zegt dat hij het jammer vindt dat niet alle politieke partijen en vakbonden de actie ondersteunen. Hij geeft wel aan dat mensen de regering niet naar huis kunnen sturen zolang zij de meerderheid hebben in het parlement. Voorts benadrukt hij dat de president een militair is geweest in het verleden: “Een militair zal nooit opgeven, met of zonder acties.”

-door Johannes Damodar Patak-

 

More
articles