Meer belastingverhogende maatregelen

Tijdens de jaarrede van president Desi Bouterse, vandaag in De Nationale Assemblee (DNA) voor het dienstjaar 2017, heeft de president aangegeven, dat er meer belastingverhogende maatregelen zullen komen. Hij zei dat de regering de wetten, die reeds voorbereid zijn op korte termijn, zal indienen bij DNA ter goedkeuring. Het staatshoofd vertelde dat deze maatregelen nodig zijn om Suriname uit de economische crisis te halen.

Een gewijzigde wet over verbruiksbelasting motorbrandstoffen, zal volgens de president ervoor moeten zorgen dat geïmporteerde kerosine niet langer is uitgezonderd van verbruiksbelasting.

Deze belasting zal ook van toepassing zijn op alle andere brandstoffen. Ook herinvoering van rij- en voertuigenbelasting komt aan de orde. Bouterse zei dat dit een nieuwe bron van inkomsten zal zijn.

Het innen van wegenbelasting zal ook worden ingevoerd. De tarieven voor de In- en Uitvoerkostenwet zullen worden verhoogd, hierdoor zullen er meer inkomsten zijn bij alle douanetransacties die gerelateerd zijn aan de doorvoerhandel, dus ook voor het in- en uitladen van importen en exporten zal belasting moeten worden betaald. De afschaffing van de aftrekpost AOV-premie, zal volgens de president het totale inkomen verhogen en extra geld bij de belastingdienst binnenbrengen.

Bedrijven die hun belastingen in SRD niet hebben betaald, zullen in de gelegenheid worden gesteld de achterstallige betalingen te voldoen, waarbij een korting van 25 procent gegeven wordt. Ondernemingen die belasting in vreemde valuta betalen, kunnen die afkopen in SRD, maar zij zullen wel een toeslag opgelegd krijgen. De president gaf aan dat er in de komende periode een media campagne gestart zal worden met de benodigde informatie.

door Johannes Damodar Patak

More
articles