Gunstiger overheidsinkomen in 2017 verwacht

President Desiré Bouterse verwacht voor 2017 een gunstiger overheidsinkomen. De president zei dit hedenmorgen tijdens zijn presentatie van de jaarrede. “ Zowel in de mijnbouw- als de niet-mijnbouwsector zal het beter gaan. Zo zullen de nieuwe inkomsten vanuit Newmont Suriname gemaakt worden met als uitgangspunt de productie van de Meriam goudmijn. Deze mijn zal voor eind november operationeel zijn.” Voor wat de geschatte reële economische groei van het land betreft, zal de groei in 2017 minimaal 0,5 procent bedragen van het geschatte jaargemiddelde en zal de inflatie sterk afnemen.

Bouterse gaf tijdens zijn jaarrede ook aan dat de economische groei in de komende jaren zal toenemen en dat er sprake zal zijn van een beheersbare inflatie.

In het verlengde daarvan zei het staatshoofd dat er sprake zal zijn van een lage schuldpositie voor Suriname. “De verwachtingen uit de mijnbouwsector zijn in 2017 gunstiger dan in de voorgaande jaren. Voorts worden de institutionele voorbereidingen getroffen om de staatsinkomsten structureel te verhogen. De begroting van 2017 kenmerkt zich ook daar verhoogde uitgaven aan sociale programma’s en kapitaaluitgaven.”

Voor wat de verslechterende koopkracht betreft, zei de president dat de regering gemeend heeft om enkele compenserende maatregelen te treffen die zullen voortduren totdat de economie weer hersteld is. Bouterse zei dat de regering er bewust van is en dat deze verzachtende maatregelen getroffen moeten worden. Ook moeten er nog gerichte maatregelen genomen worden om de genen die het zwaarst getroffen zijn door de economische situatie, te kunnen ondersteunen. Daarom zal er gewerkt worden aan subject subsidies voor de kansarmen, terwijl men de algemene subsidies zal afbouwen.

door Ivan Summerville

 

More
articles