NPS gaat voor nog 70 jaar

De Nationale Partij Suriname (NPS) is vandaag zeventig jaar geworden. NPS-voorzitter Gregory Rusland gaf tijdens zijn toespraak op het Onafhankelijkheidsplein aan, dat de NPS voor nog zeventig jaar zal gaan. “Wij zullen opnieuw groeien naar zeventig jaar”, aldus Rusland. Hij zei dat in de oprichtingsakte van de NPS de zelfstandigheid van Suriname centraal staat. Hij vraagt zich af hoe de oprichters van de groene partij nu naar Suriname zouden kijken, hij is ervan overtuigd dat de oprichters bijzonder ontevreden zouden zijn, doelend op het beleid dat wordt gevoerd door de regering Bouterse-Adhin.

Rusland gaf aan dat mensen de hoop niet moeten opgeven, want er is een lichtpuntje. Als er terug gekeken wordt naar de rol van de NPS in de afgelopen zeventig jaar, dan is hij trots op de NPS, want er is een wezenlijke bijdrage geleverd in de ontwikkeling van het land. In 1975 onder leiding van Henck Arron, heeft de NPS de zelfstandigheid van Suriname kunnen realiseren. Ook op het gebied van onderwijs heeft de NPS (Front regering) ervoor gezorgd dat er in alle districten scholen zijn gebouwd.

In verband met het 70-jarig bestaan van de NPS werd vandaag een kransleggingsceremonie georganiseerd bij het beeld van Johan Adolf Pengel op het Onafhankelijkheidsplein. Ere-voorzitter van de NPS, tevens ex-president Ronald Venetiaan (m) was ook aanwezig. Ook de governor van de Centrale Bank Suriname, drs. Glenn Gersie, kwam langs om de NPS-delegatie te feliciteren. Op de foto links schudt Gersie (l) de hand van Hesdy Pigot. NPS-voorzitter Gregory Rusland, deed in zijn toespraak een beroep op de ex-president, om wederom zijn bijdrage te leveren om Suriname weer op spoor te krijgen. (foto’s: Robelys Mujica)
 Ook de governor van de Centrale Bank Suriname, drs. Glenn Gersie, kwam langs om de NPS-delegatie te feliciteren. Op de foto schudt Gersie (l) de hand van Hesdy Pigot. NPS-voorzitter Gregory Rusland, deed in zijn toespraak een beroep op de ex-president, om wederom zijn bijdrage te leveren om Suriname weer op spoor te krijgen. (foto’s: Robelys Mujica)

Het oprichten van de Anton de Kom universiteit in 1966 onder de toenmalige minister-president Johan Adolf Pengel is volgens Rusland een grote mijlpaal geweest.

Thans ziet hij dat de onderwijsbonden overhoop met elkaar liggen, ook is er lesmateriaal ter waarde van euro 8 miljoen aangeschaft, dat niet geschikt is voor het onderwijs in Suriname. Rusland vraagt zich af waar de regering zich mee bezighoudt. De NPS- voorzitter hekelt dat de regering de NPS beklad met onwaarheden alsof zij niets gedaan heeft op het gebied van huizenbouw. “Zeventig jaar geleden is het de NPS, die met diverse woningbouwprojecten is gestart”, zegt hij. Rusland wil weten waar de 18.000 woningen zijn die de president beloofd heeft aan het volk, en waar al het geld naar toe is gegaan, dat bestemd was voor het bouwen van de huizen. De voorzitter van de groene partij zegt dat er duizenden woningen gebouwd zijn onder leiding van de NPS, middels het Low Income Shelter Program (LISP). Hij benadrukte dat er heel veel beloften zijn gedaan tijdens de verkiezingen van 2010, wat tot gevolg heeft gehad dat deze regering nu al zes jaar aan de macht zit. Echter is Suriname in plaats van vooruit, achteruit gegaan. Rusland gaf aan dat het de NPS, samen met haar partners is geweest die gezorgd heeft voor stabilisatie. Het heeft hem tien jaar gekost om Suriname op spoor te krijgen toen het land van 1996-2000 door mensen van de huidige regering werden geregeerd.

“Wij zullen weer geroepen worden door het volk om Suriname wederom op spoor te krijgen”, aldus Rusland. Hij gaf aan dat de NPS in staat is om het werk te doen, op basis van haar 70-jarig bestaan. “Het beleid van deze regering is om leningen te brengen, terwijl de NPS voor stabilisatie gaat”, besluit Rusland.

door Johannes Damodar Patak

 

More
articles