De 14-jarige Juryck Djojopawiro is inmiddels succesvol geopereerd in Nederland. In 2015 zorgde het nieuws rondom deze tiener, die leed aan een zeldzame aandoening aan zijn rechterbeen voor heel veel opschudding binnen de Surinaamse samenleving. Mariska Kartodikromo, de moeder van Juryck, was ten einde raad en riep vervolgens hulp in van Stichting 1 voor 12. Deze stichting maakte er meteen werk van om de jongen hulp te bieden.
In zijn rechteronderbeen hebben artsen een carverneus hemangioom (kluwentje van afwijkende kleine bloedvaatjes in de huid) geconstateerd. Dit zorgt verder voor een hyperkeratose (verhoorning van de opperhuid) op de huid, dat is het proces waarbij cellen in de huid langzaam uitdrogen en afsterven. In Suriname was de operatie om deze aandoening te verhelpen niet mogelijk waardoor Juryck naar Nederland moest voor de behandeling. De kosten voor deze operatie bedroegen bijkans euro 40.000.
Stichting 1 voor 12 startte meteen nadat de aandoening en de kosten bekend waren met diverse fundraising campagnes. Louis Vismalevoorzitter van Stichting 1 voor 12, geeft aan dat de gemeenschap heel goed heeft ingespeeld op deze campagnes. Verschillende individuen, bedrijven en organisaties, hebben financieel een steentje bijgedragen. In Nederland werd Stichting 1 voor 12 begeleid door Ryan Plein en zijn team van medische specialisten, genaamd Stichting Suridocs.
De nabehandeling gaat met flink wat tijd en kosten gepaard maar het genezingsproces verloopt voorspoedig. De moeder van Juryck is opgelucht dat de operatie geslaagd is en dat er met de nabehandeling en herstelfase gestart kan worden.
“Ik heb helemaal geen pijn meer aan mijn been en ik hoop dat ik binnen niet al te lange tijd samen met mijn vrienden kan gaan voetballen”, zegt Juryck. Ondanks zijn aandoening bleef Juryck goede prestaties leveren op school en zit hij intussen in de eerste klas van de muloschool.
Louis Vismale van Stichting 1 voor 12, zegt dat wederom bewezen is dat met collectieve daden bergen verzet kunnen worden. “Samen staan we sterk en wij zijn ontzettend tevreden met dit resultaat.” Louis Vismale is ook dankbaar voor de bijdrage die donateurs in Suriname en Nederland geleverd hebben om dit project met succes af te ronden.