Regering oorzaak situatie Iamgold en Nieuw Koffiekamp

De kleine goudondernemers van het dorp Nieuw Koffiekamp die niet verbonden zijn aan Makamboa, zijn van mening dat de regering verantwoordelijk is voor de ontstane situatie met multinational Iamgold (Rosebel Gold Mines). Romeo Albi-trouw, woordvoerder van de goudzoekers, tevens geoloog- technicus, zegt in gesprek met De West, dat de regering in gebreke is gebleven om de rechten van de dorpelingen te waarborgen. Hij geeft aan dat de regering verzuimd heeft de dorpelingen te voorzien van onderwijs en training op het gebied van goudwinning. De Nieuw Koffiekampers weten volgens Albitrouw ook niet wat wel of niet illegaal is bij het zoeken naar goud. De dorpelingen weten ook niet hoe de Mijnbouwwet werkt en wat voor rechten en plichten deze wet inhoudt.  Voor deze kleine groep goudondernemers is Roma Pit geen prioriteit. Zij betreuren het dan ook dat de onderhandelingen tussen hun vertegenwoordiging en Iamgold afgelopen vrijdag zijn vastgelopen. “Het grootste deel van deze goudzoekers wil niets met Roma Pit te maken hebben, ook al wijst het bedrijf Roma Pit aan. Zij die naar Roma Pit willen, gaan wij niet beletten, maar het is voor ons geen oplossing.

Wij hebben als kleine goudzoekers geen equipment om daar te werken”, zegt goudzoeker Dennis Pryor. Om in de Roma Pit aan goudwinning te doen, heeft een goudzoeker op zijn minst twee graafmachines en een bulldozer nodig. Albitrouw geeft aan dat er slechts twee ondernemers zijn die over volwaardige materieel beschikken. Albitrouw vertelt dat Makamboa niets heeft bereikt sinds haar bestaan en dat er ook niet van een organisatie gesproken kan worden die opkomt voor goudondernemers van het dorp. Hij zegt dat Makamboa drie tot vier jaar niet bijeen is gekomen en al tien jaar geen bestuursverkiezingen heeft gehad. Albitrouw is een van de oprichters van Makamboa. Hij verklaart dat Makamboa de naam is van een voetbalvereniging en dat de naam ook gebruikt is geworden om de stichting voor goudondernemers Makamboa op te zetten. Op advies van de manager van Ordening Goud-sector Suriname, Gerold Dompig, heeft het dorp gemeend een vereniging op te zetten voor de goudzoekers, aangezien een stichting niet op winst mag draaien. Echter zegt de geoloog dat er gauw een beeld ontstond alsof zij Makamboa wilden tegenwerken, waardoor de Koffie Mijnwerkers Organisatie is doodgebloed. De kleine goudzoekers willen niet in gedrang komen met de multinational. Er is onder hen  interesse voor de gebieden die door het bedrijf zijn aangewezen, maar het moet wel rendabel zijn om daar te opereren. Het belangrijkste is dat de Nieuw Koffiekampers een plek hebben om duurzaam te werken binnen het ‘broekoe foetoe’ gebied. De kleine goudzoekers van Nieuw Koffiekamp willen een vreedzame en duurzame oplossing. Deze gebieden moeten eerst onderzocht worden op aanwezige goudvoorraden, waarna partijen om de tafel kunnen gaan om afspraken te maken.

Albitrouw, die zelf Nieuw Koffiekamper is, zegt dat het de moeite waard is om de door Iamgold aangewezen gebieden te gaan bezichtigen. “In sommige van deze gebieden zouden de kleine goudzoekers vanaf vijfhonderd gram per week kunnen produceren. Liever dat op lange termijn in plaats van voor maar twee maanden, maandelijks vijf kilo.” Albitrouw wijst er verder op dat porknokkers af moeten stappen van het ‘goksysteem’ en naar duurzaam ondernemerschap moeten gaan om de continuïteit van hun bedrijvigheid te garanderen. Albitrouw zegt dat opeenvolgende regeringen hebben verzuimd de porknokkers te stimuleren hierin en dat het tijd wordt dat de overheid hierbij gaat stilstaan, als zij daadwerkelijk de kleinschalige mijnbouwsector wil ordenen.

De ondernemers hebben intussen de kapitein geïnformeerd en gezegd dat zij geen interesse hebben in Roma Pit. Pryor zegt dat de kleine goudzoekers de kapitein zullen vragen om de onderhandelingscommissie van het dorp anders in te vullen. “Sommige leden worden beïnvloed en behartigen niet het belang van de gemeenschap”, aldus Pryor. Albitrouw zegt door de kapitein van het dorp te zijn voorgedragen om als deskundige deel te nemen aan de onderhandelingen. Over het functioneren van het onderhandelingsteam wil hij geen uitspraken doen. Albitrouw betreurt het dat er in het prille begin geen afspraken zwart op wit zijn gezet met Iamgold, terwijl volgens hem Nieuw Koffiekamp wel over voldoende kader beschikt die dit had kunnen organiseren. “Maar de overheid heeft ons nooit die ruimte gegeven”, zegt Albitrouw.

door Johannes Damodar Patak

More
articles