DNL voorzitter Mungra: “Uitzichtloze situatie is omkeerbaar’’

“De sociaal-economische situatie in Suriname is ongetwijfeld uitzichtloos, maar nog niet onredbaar. Door de sterke daling van de productie, het grote verlies aan arbeidsplaatsen, de drastisch afgenomen koopkracht vanwege de verarming van meer dan 87% van de bevolking, de steeds groeiende miljarden schuldenlast, de welig tierende corruptie en het nepotisme, is deze situatie thans onhoudbaar geworden voor onze kleine, fragiele economie”, zegt ir. Dharm Mungra, voorzitter van de politieke partij De Nieuwe Leeuw, (DNL) in een onlangs gehouden overleg met partijstructuren.

Mungra is zeer bezorgd over de sterke contractie van onze economie, waardoor vele bedrijven en handelszaken zelfs over de kop zijn gegaan na de recentelijk doorgevoerde drastische verhogingen van brandstof, nutsvoorzieningen en importheffingen. Blijkbaar door het grote gebrek aan visie en deskundigheid om deze problemen te tackelen heeft de regering in wanhoop het IMF binnengehaald om de economie te ordenen en tevens kapitaal te verkrijgen, waartoe internationale kapitaalsbronnen niet bereid zijn wegens het gebrek aan vertrouwen in haar beleid.

Ook het eigen Bedrijfsleven blijkt thans, ook vanwege het weggevallen vertrouwen, welke het gevolg is van het overduidelijke mismanagement, gebrek aan visie en deskundigheid, nepotisme en corruptie niet meer bereid te zijn om te investeren in een onzekere toekomst. Vooral de ver doorgevoerde koppensnellerij bij de overheid en staatsbedrijven, het vervangen van ervaren kader door vaak incompetente partijloyalisten, evenals de excessieve en overbodige expansie van het ambtelijke waterhoofd, hebben het geloof in de bekwaamheid van de overheid om de economie in goede banen te leiden, compleet geërodeerd. In een persbericht laat de persdienst van DNL weten dat Mungra blij is dat de president nu zelf heeft ingezien en verklaard, dat met zijn allen, onder zijn leiding, een rommel is gemaakt van het land en hoopt dat hij na deze diagnose nu weet waar de schoen wringt en consequenties eraan zal verbinden.

De beste weg om uit deze malaise te geraken is volgens de DNL voorman, onherroepelijk het herstel van het vertrouwen in de capaciteit en integriteit van de regering. Dit zowel bij de Surinaamse stakeholders, alsook de financiële en ontwikkelingsbronnen in de wereld. Het hoeft geen betoog dat door de globalisatie geen enkele mogendheid als enkeling de hedendaagse uitdagingen aankan en het kiezen van de juiste strategische bondgenoten, een voorwaarde is voor vooruitgang. En die zijn echt niet de economisch zwakke en politiek instabiele bondgenoten, waar wij tegenaan willen leunen.

De aangekondigde reshuffelingen dienen daarom niet beperkt te worden tot slechts enkele ministers, maar integraal en verregaand te worden doorgevoerd naar alle strategische posten en functies op basis van een samenhangend pakket om de overheidsorganisatie tot proporties te brengen en corruptie en mismanagement uit te roeien. Deze dienen tot deskundige en integere instituten te worden omgevormd en moet er ze veel als mogelijk transparantie worden bewerkstelligd. Onze deskundigen, en zelfs ministers indien we ze bijvoorbeeld vanwege hun uitzonderlijke kwaliteiten zelfs zouden moeten inhuren uit het buitenland, of ongeacht hun politieke kleur, dienen te worden ingezet om een lange termijn ontwikkelingsbeleid uit te stippelen welke een wettelijke basis dient te krijgen. Pas wanneer aan deze voorwaarden is voldaan zal het fundament weer zijn gelegd voor daadwerkelijk herstel en ontwikkeling.

More
articles