Bouterse zoekt reden om IMF te bedanken

Sham Binda, voorzitter van de Associatie van Kleine en Middelgrote Ondernemingen in Suriname (Akmos), zegt in gesprek met De West, dat president Desi Bouterse gewoon een reden zoekt om de samenwerking met het Internationaal Monetair Fonds (IMF) op te zeggen. Hij geeft aan, dat een van de belangrijkste redenen waarom de regering het IMF de schuld ervan geeft dat alles verkeerd gaat in het land is, dat zijzelf niet monetair kunnen financieren. Ook vertelt de Akmos-voorzitter dat de regering door de strenge controle van het IMF de staatskas niet kan plunderen.

Het beëindigen van de overeenkomst met het IMF zal volgens Binda, Suriname duur komen te staan. Hij geeft aan dat ons land daardoor dieper in de put zal belanden. Binda stelt dat het vertrouwen in de Surinaamse dollar nog meer zal afnemen, ook zal dit een verder negatief effect hebben op de wisselkoers van de US-dollar. Hij merkt op dat de regering geen discipline en goed management heeft om het land te kunnen besturen. “Het zijn allemaal paniekhandelingen, de regering weet niet waar ze naar toe moet”, aldus Binda. Hij herinnert eraan dat delen van de vakbeweging twee protesten hebben georganiseerd enkele maanden geleden, waarbij er middels petities kenbaar is gemaakt dat zij geen voorstander zijn van het IMF. Binda zegt dat de regering nooit heeft gereageerd op de petities.

Bouterse heeft gisteren tijdens een persconferentie in het Presidentieel Paleis gezegd, dat hij betwijfeld of het IMF de juiste keus is geweest om mee in zee te gaan. Hij gaf aan dat het IMF geen rekening houdt met politieke omstandigheden. Als voorbeeld haalde hij aan dat volgens het IMF het brandstoftarief op SRD 9 moet zijn.

Het staatshoofd zei dat als hij dit doorvoert, hij naar huis gestuurd zal worden door het volk. Hij noemde het IMF ‘koud berekenend’ en zei dat de Islamitische Ontwikkelingsbank (IsDB) ook mogelijkheden biedt, volgens het staatshoofd moeten deze met beide handen worden aangegrepen. Binda zegt dat duidelijk moet zijn niet het IMF, Suriname heeft benaderd, maar dat de president naar het IMF is gegaan om hulp te vragen. Voorts zegt hij dat het programma dat wordt gemonitord door het IMF, door de Surinaamse regering zelf is samengesteld. Dat de president het IMF nu als koud en berekenend beschrijft, was volgens Binda, te verwachten, hij wil de president er echter wel op wijzen dat de IsDB met dezelfde internationale normen als het IMF werkt.

door Johannes Damodar Patak

 

More
articles