Samson ziet geen heil in hoorzittingen

De regering zal in het kader van het herstel en de groei van onze natie projecten presenteren aan diverse groepen en organisaties. Guillermo Samson, econoom, zegt in gesprek met De West, dat de hoorzittingen geen zin hebben. Hij geeft aan dat de president hoorzittingen houdt over het Stabilisatie- en Herstelprogramma, terwijl de corruptie maar verder gaat. Ook moet er volgens Samson bezuinigd worden, maar toch gaan parlementariërs naar het buitenland op kosten van de staat. Als voorbeeld haalt hij aan dat een DNA lid samen met haar echtgenoot naar China is vertrokken.

Hij zegt dat er steeds geld wordt geleend van verschillende internationale banken of organisaties. Hij vraagt zich af wat er met dit geld gedaan zal worden. Samson vindt dat de regering de ondernemers bij wie zij schulden heeft eerst moet betalen, zodat zij niet failliet raken door de achterstallige betaling. Hij merkt op dat met het geleende geld niet geïnvesteerd kan worden in het land, omdat alle structuren in Suriname kapot zijn. Er zou eerst gewerkt moeten worden aan de opbouw van de structuren.

Samson zegt dat er slechts één man in de regering is die alles bepaalt namelijk Gillmore Hoefdraad, minister van Financiën. De overige ministers mogen luisteren en zitten, maar wanneer het tot besluiten nemen komt, hebben zij volgens Samson niks te zeggen. “Er is geen licht in de tunnel”, aldus Samson. Hij vertelt dat de minister vrienden uit het buitenland heeft gehaald om bij de Belastingdienst te werken en dat zij regelmatig afgaan op ondernemingen om belastinggelden te kunnen innen.

Over de geruchten dat de oppositie een protest aan het voorbereiden is, zegt Samson dat de mensen in Suriname te bang zijn om de straten op te gaan. De reden hiervoor is volgens hem te vinden in het verleden, namelijk wat Bouterse in de jaren tachtig heeft gedaan. Samson zegt dat het 8 december geval bij vele Surinamers nog vers in het geheugen ligt.

door Johannes Damodar Patak

 

More
articles