Vakbonden sluiten hulp ILO niet uit

De initiatiefnemers van C-47, BvL, FOLS, ALS, BIO, zullen aankloppen bij de International Labour Organization (ILO), indien de regering de ILO-conventie, die door Suriname geratificeerd is, niet naleeft en respecteert. De ILO is een werkarm van de Verenigde Naties. Dit zeggen de vakbondsleiders Wilgo Valies en Robby Naarendorp naar aanleiding van de brief welke door  vicepresident Ashwien Adhin is gestuurd naar de directeur van de Energie Bedrijven Suriname (EBS), waarin instructies zijn gegeven om tegen de vakbond van de EBS op te treden. De bonden hielden daarom gisteren een spoedbijeenkomst, om te overleggen hoe zij deze kwestie zullen oplossen. De bondsvoorzitters zijn van mening dat als de grootste werkgever zich zo opstelt, terwijl deze juist het goede voorbeeld moet geven, de overige werkgevers het gedrag van de overheid zullen overnemen.

Dit betekent dat werkgevers snel geneigd zullen zijn om hun werknemers met ontslag te sturen.

De vakbonden zullen de manier waarop de regering, werknemers intimideert om actie te voeren, niet accepteren. “De mensen hebben het recht om op te komen voor hun belangen, want deze acties zijn verankert in de grondwet. We leven in een democratische rechtstaat en wij als vakbonden hebben het vakbondsrecht, we mogen legaal acties voeren”, zegt Naarendorp ondervoorzitter van C-47..

De initiatiefnemers richten vandaag een brief aan de president en verwachten binnen enkele dagen dat er op deze brief gereageerd wordt. Indien een reactie uitblijft, wordt de ILO zo spoedig mogelijk op de hoogte gesteld. De bonden benadrukken dat ze opkomen voor alle werknemers, niet specifiek de EBS’ers. Thans zullen de overige werknemersorganisaties gemobiliseerd worden om ook tegen het besluit van de president te strijden. “Het is een ernstige zaak en we zullen het niet hierbij laten”, aldus Valies, voorzitter van BvL.

Op 27 januari 1983 is er een Ontslagdecreet getekend, waarin de procedure van ontslag aan arbeiders opgenomen is. De dienstbetrekkingen kunnen pas beëindigd worden als beide partijen hetzelfde standpunt hebben ingenomen. Dit decreet is verder ook opgenomen in het Burgerlijk Wetboek. Naarendorp zegt dat de vakbonden daarom hebben geprotesteerd. “De regering heeft niet eens een onderzoek gedaan, maar ze willen overgaan tot het afvloeien van personeel”.

-door Richelle Mac-Nack en Kimberley Fräser-

More
articles