De minister van Volksgezondheid, Patrick Pengel, heeft hedenmorgen op zijn kantoor een suïcidepreventieplan overhandigd aan vertegenwoordigers van verschillende wapendragende organisaties. Susie Hiralal vertegenwoordiger van de politie ontving het preventieplan evenals, Stewart Pengel van de militairen en Yvonne Blijd van de Centrale Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (CIVD). Volgens Pengel raakt men vaak geconfronteerd met berichten dat mensen binnen de gewapende machten zelfmoord hebben gepleegd en of dat anderen slachtoffer zijn geworden van een wapendrager. De minister wil samen met zijn partners hierin een verandering brengen.
Volgens de minister moeten de verschillende departementen gaan samenwerken om zelfmoordgevallen te voorkomen. In de afgelopen twee jaar (2014 en 2015) waren er binnen Justitie en Politie vijf gevallen van suïcide, terwijl het ministerie van Defensie, het Korps Militaire Politie en de militairen zelf, ieder één geval noteerden. “Gelukkig zijn het geen hoge cijfers, maar ook die gevallen die niet succesvol zijn geweest, laten een trauma achter.” De minister gaf verder aan dat Suriname in de regio in de top 10 op de tweede plaats staat van suïcide gevallen. “Dit is helemaal geen ranglijst waar ik deel van wil uitmaken”, zegt hij.
Voor wat de samenwerking met JusPol en Defensie betreft, zegt de bewindsman dat er vaak met andere ministeries gewerkt wordt. “ We werken graag met de gewapende machten, omdat men als burger ook te kampen krijgt met werkdruk en stress en het zijn juist deze mensen die voor ons klaar moeten staan. Sommige mensen werken onder een bepaalde werkdruk en dat kan tot stres leiden, daardoor kunnen mensen depressief worden, wat ook kan leiden tot suïcide, omdat ze makkelijk toegang hebben tot een wapen”.
Susie Hiralal, beleidsadviseur van het ministerie van Justitie en Politie, mocht vanuit haar ministerie het actieplan op touw zetten. “Wat mij opviel, was dat de mensen die toegang hebben tot wapens, heel makkelijk over kunnen gaan tot zelfdoding. Voor wat zelfmoord betreft, zijn er meer zaken die spelen. Men moet echt over een lange weg gaan om het plan te beramen en ook nog om de suïcide te realiseren”. Voor wat het actieplan om zelfdoding te voorkomen betreft, zei Samora Pengel, een beleidsmedewerker van Volksgezondheid dat men moet stilstaan bij problemen die kunnen leiden tot zelfdoding. “Het blijkt dat niet alle mensen met een persoonlijke crisis om kunnen gaan. Daarom moeten er trainingen en ondersteuning gegeven worden om de suïcide gevallen te voorkomen”. Ze zegt dat het in de bedoeling ligt dat er trainingen gegeven zullen worden aan het personeel van de verschillende departementen en dat er ook psychiaters hun medewerking zullen verlenen. “Er zal over alles gesproken worden, omdat er verschillende zaken zijn die stress kunnen veroorzaken”.
door Ivan Summerville