Surinamers hebben een mentaliteitsprobleem

De afgelopen tijd is het gebleken dat er veel meer honden worden gedumpt, niet alleen op straat, maar ook bij mensen met een goed hart voor dieren. Cynthia Ashruf, voorzitter tevens oprichter van de Stichting Henk Abrahams, die zich inzet voor (zwerf)dieren, vindt het jammer dat mensen in deze moeilijke tijd honden dumpen. Volgens haar nemen deze mensen aan dat het wel goed zal komen met de honden, helaas gebeurt dat niet altijd. Ze geeft aan dat wanneer honden gedumpt worden, ze vaak niet geaccepteerd worden door andere zwerfhonden, ze worden dan verjaagd. “Dat brengt ook andere gevolgen met zich mee, vooral als ze niet gezien worden door dierenvrienden, sommige honden worden bijvoorbeeld doodgereden”, merkt Ashruf op. De voorzitter van de Stichting zegt dat ze helaas geen plek meer hebben om de honden op te vangen. Het enige waartoe ze nu in staat zijn, is het voeden van de honden die ze zien. “Want niet alle honden die gedumpt zijn, komen tevoorschijn. Bepaalden houden zich schuil in bossen, omdat ze het vertrouwen in de mens hebben verloren”, verklaart Ashruf.

Leontine Bansse-Issa, voorzitter van de Stichting Dierenbescherming Suriname (SDS), noemt het dumpen van dieren, asociaal gedrag van de mens. Ze vindt dat Surinamers een mentaliteitsprobleem hebben. “Als ze niet meer kunnen zorgen voor hun honden, dan dumpen ze die dieren maar”, zegt Bansse-Issa. Ze zegt dat er verschillende mogelijkheden zijn alvorens de mensen overgaan tot zo een actie. “Ze kunnen bijvoorbeeld proberen de honden anders te voeden of minder als ze te veel aten”, geeft ze aan. Ashruf zegt dat een andere oplossing is om de honden niet meer met (vlees)brokken te voeden, maar gewoon met breukrijst en hondenafval.

Bansse-Issa benadrukt dat SDS niet alle dieren kan opvangen, ze geeft aan dat ze voor een tijdelijk verblijf zorgen voor dieren in nood en daarnaast voeren ze ook sterilisatieprojecten uit. Het enige wat SDS kan doen in dit geval, is de mensen oproepen om gebruik te maken van de sterilisatieprojecten om op deze manier te voorkomen dat er steeds meer zwerfdieren komen. De stichting heeft elk jaar één groot sterilisatie project en bijkans vier kleine sterilisatie projecten. Bansse benadrukt dat er dit jaar nog een project uitgevoerd zal worden, ze vraagt de mensen met huisdieren de media te volgen hiervoor. Voor sterilisaties die uitgevoerd worden in de projectperiode, wordt een kleine vergoeding gevraagd. Voor sterilisaties die niet in de projectperiode plaatsvinden, moet meer betaald worden. Ashruf en haar organisatie proberen via sociale media een thuis te vinden voor gedumpte dieren. Ze doet een beroep op de mensen om hun dieren niet als grofvuil te behandelen. Ze adviseert om naar een oplossing te zoeken als de verzorging moeilijk wordt. “Vraag iemand als ze je hond willen overnemen”, besluit Ashruf.

door Richelle Mac-Nack

 

More
articles