Jarige Kustwacht krijgt ‘wet’ cadeau

De minister van Binnenlandse Zaken, Mike Noersalim, heeft de Kustwacht vandaag in verband met haar driejarig bestaan een ‘cadeau’ gegeven op het terrein van de Kustwacht aan de Cornelis Jongbawstraat. De wet betreffende de Kustwacht is gestuurd naar De Nationale Assemblee (DNA), dit bevestigt de minister. Hij gaf aan dat wanneer iemand jarig is, het normaal is dat er een presentje wordt meegebracht voor de jarige. “Drie jaren Kustwacht, heeft haar bestaan bewezen”, aldus Noersalim. Jerry Slijngard, directeur van de Kustwacht, ontving het presentje samen met zijn personeel met een daverend applaus.

Tijdens zijn toespraak gaf de directeur aan dat de wet heel belangrijk is voor de Kustwacht, zodat de taken op een adequate en efficiënte wijze uitgevoerd kunnen worden.

Ook zal de wet ervoor zorgen dat de Kustwacht zelfvoorzienend kan worden. Slijngard merkt op dat de Kustwacht taken heeft die gekenmerkt kunnen worden als dienstverlenende- en rechtshandhavingstaken. Onder rechtshandhavingstaken vallen het tegengaan van smokkel en illegale activiteiten in ons zeegebied, controle op de visserij en ondersteuning aan oliemaatschappijen, terwijl dienstverlenende taken gaat om zoek- en reddingsacties en medische evacuaties.

De kustwacht beschikt over drie boten, waarmee er werkzaamheden worden uitgevoerd op het water. Echter kost het onderhoud van de boten volgens Slijngard heel veel geld. Hij gaf aan dat een boot twee keer per jaar gedockt moeten worden. In Suriname is er maar één bedrijf dat het doet, maar dat bedrijf weigert met bestelbonnen te werken, vanwege achterstallige betalingen. Slijngard deed aan de minister het voorstel om een eigen instituut op te richten, die zich hiermee bezig zal houden.

Samen met de mariene autoriteit van Frans-Guyana wordt er gepatrouilleerd. Ook worden er trainingen uitgewisseld tussen Suriname en Frans-Guyana. De directeur bevestigt dat er internationaal veel belangstelling wordt getoond voor de marine van Suriname. Er zijn volgens hem verzoeken vanuit Barbados om trainingen te volgen. Ook de Nederlandse Antillen hebben interesse getoond.

Slijngard zei dat de kustwacht kan bijdragen aan de verdiencapaciteit van Suriname, door onder andere de controle op illegale visserij te verscherpen en rovers op het water aan te houden en door vissersboten te voorzien van technologie. Oliemaatschappijen zijn bereid te investeren in de Kustwacht, omdat die het uitgavenpatroon van een oliemaatschappij zou kunnen verlichten. Op dit moment moeten oliemaatschappijen zelf voor het logistieke gedeelte zorgen bij olieboringen, dat enorm veel geld kost. “Een eenmalige investering in de Kustwacht maakt dat het op de lange termijn goedkoper is voor de oliemaatschappij”, vertelde Slijngard.

-door Johannes Damodar Patak-

More
articles