De nu noodlijdende Surinaamse economie is niet gediend van geruchten op vooral het financieel vlak. Doelende op het gerucht eind vorige week alsof de Belastingdienst inzage zou hebben gevraagd in privérekeningen van cliënten bij de Centrale Bank van Suriname (CBvS), zegt Sham Binda dat de economie hiermee niet gediend is en dat wij het weinige dat we momenteel hebben, ook meteen kapot maken. Volgens de voorzitter van de Associatie van Kleine en Middelgrote Ondernemingen in Suriname (Akmos), moet de samenleving uiterst voorzichtig zijn om invulling te geven aan dit soort zaken. De CBvS ontkende in een persbericht algauw dat er inzage zou zijn gevraagd in privérekeningen van burgers. “We moeten ervoor waken dat dit soort geruchten paniek brengen in de samenleving en ze niet stimuleren”, aldus Binda zonder de beschuldigende vinger te wijzen.
Hij legt uit dat zulke geruchten een bank run kunnen veroorzaken, waarbij mensen dus massaal hun geld opnemen. Het gevolg hiervan is dat de financiële instellingen in solvabiliteitsproblemen geraken. “En dat hebben wij nu niet nodig”,aldus de Akmos-voorzitter. “Als de banken failliet raken, betekent het dat cliënten maar tot een bepaald bedrag mogen opnemen, maar hiermee weinig kunnen doen.
Volgens de ondernemer kan het ook gebeuren dat de regering hierdoor rekeningen gaat bevriezen, terwijl aan de andere kan criminelen hun slag gaan slaan als blijkt dat mensen hun gelden liever thuis houden.
“Deze geruchten kunnen het hele land destabiliseren en het moeilijker maken dan het al is voor de samenleving.” Binda wijst erop dat juist de kleine man de belangrijkste speler in de economie is, maar vanwege de situatie in het land de meeste slagen krijgt. Dat de koers voor de Amerikaanse dollar binnen drie weken van 7,35 naar 7,75 is opgelopen, betekent een stijging van 0,4 procent en volgens Binda is de inflatie reeds boven de 70 procent. “Dit houdt in dat de prijzen in de winkels verder omhoog gaan”, zegt hij. De Akmos-voorzitter rekent uit dat een gemiddeld gezin nu SRD 3.000 tot SRD 4.000 nodig heeft voor een basislevensstandaard. Hij voorziet een nog moeilijkere situatie indien de benzineprijzen volgende maand worden losgelaten, terwijl verhoging van de stroomtarieven nog meer schade zal berokken aan het uitgavenbudget van de samenleving. Binda vreest een verdere toename van de inflatie en meer discrepantie tussen de douanekoers en de realistische koers. “Als de douanekoers dan ook nog eens omhoog gaat, zal dit een verdere verhoging van de invoerrechten met zich meebrengen.” President Desiré Bouterse heeft tot twee keer toe beloofd de koers omlaag te zullen brengen. Binda noemt dit loze beloften. “Elke keer wanneer de president zijn mond opendoet over de economie, heeft dit een averechtse werking. Hij onderbouwt zijn uitspraken nooit”, aldus Binda.
Hij is van mening dat de Centrale Bank en minister Gillmore Hoefdraad als financiële autoriteiten samen met het staatshoofd tegenover de samenleving moeten staven, waarom de koers omlaag zou kunnen gaan.
Binda wijst erop dat er in de afgelopen periode verschillende maatregelen zijn genomen om de koersfluctuatie te beteugelen, maar dat deze geen resultaat hebben gebracht.
Hij noemt onder meer de interventie van de moederbank en de valutaveilingen. “Ik had aangegeven dat het op niets zou uitlopen, integendeel zijn onze complete reserves opgedroogd”, zegt Binda scherp.
“De valutaveilingen zijn er publiekelijk niet eens drie keer geweest en daarna in besloten kring.” Volgens de Akmos-voorzitter kunnen zulke maatregelen alleen wanneer het geld er is. “Als je geen verdiencapaciteit hebt, betekent het dat er schaarse ontstaat in valuta.
Suriname kan pas geld binnenkrijgen wanneer wij gaan exporteren. Binda: “Andersom kan je het niet verwachten.” Hij spreekt daarom van bedrog en het doen van ongenuanceerde uitspraken door het staatshoofd. “Hij brengt zichzelf in verlegenheid, voedt de vertrouwenscrisis en maakt het land stuurloos.”