Monorath verwacht geen vervolging verdachten NSO-kwestie

Harish Monorath, advocaat, is van mening dat de verdachten in de fraudezaak van de Naschoolse Opvang (NSO) niet vervolgd zullen worden. “Deze problemen, waarbij mensen de Staat bestelen, worden niet opgelost. Ze beschermen elkaar”, verklaart de ex-parlementariër. Hij zegt dat het project Naschoolse Opvang vanaf het begin riekte naar corruptie, want veel van de gaarkeukens waren in handen van parlementariërs. “De mensen zijn zelfs zo ver gegaan om kinderen sardiensoep te geven en vla die al vervallen was, toen moest de regering al ingrijpen door het project onmiddellijk stop te zetten”, voegt hij eraan toe. Dit is ook een van de redenen waarom Monorath een tegenstander is van het project, men heeft volgens hem veel geld aan dit project vergooid, terwijl het arme volk het geld heeft opgehoest, zodat de kinderen wat te eten konden krijgen op school. Monorath zegt dat het bij deze om verschillende strafbare feiten gaat.

Ten eerste rekent hij deze zaak als fraude, omdat de mensen die aansprakelijk waren voor het project, met voorbedachte rade hebben gehandeld. “Het geld hadden ze al onder hun beheer en dat hebben ze gebruikt ten eigen bate”, benadrukt de advocaat. Ook vindt hij dat deze NSO-zaak oplichting is, want SRD 128 miljoen kan niet zomaar verdwijnen. Volgens hem heeft men een plan gemaakt om de Staat op te lichten. “De verantwoordelijken moeten weten waar het geld naartoe is gegaan en de minister van Onderwijs moest dat ook weten als eindverantwoordelijke, want hij heeft het geld ontvangen in De Nationale Assemblee”, merkt Monorath op.

Hoewel Monorath geen hoop heeft op berechting, vindt hij wel dat het Openbaar Ministerie (OM) een onderzoek moet starten naar de mensen die betrokken zijn bij deze fraudezaak. De mensen die zich hieraan schuldig hebben gemaakt, moeten volgens hem in verzekering worden gesteld. Ook al richt de Staat geen verzoek aan het OM om een onderzoek te starten, dan kan het OM toch een onderzoek verrichten op basis van de ingewonnen informatie over de fraude met NSO-gelden. Volgens Monorath is het verwerpelijk dat mensen ervandoor gaan met zoveel geld. “We zien dat mensen op allerlei manieren proberen de Staat te bestelen. Een ander goed voorbeeld is het toewijzen van percelen aan parlementariërs en ministers”, zegt hij. Volgens de advocaat gaat het niet om een klein bedrag. Hij zegt dat er andere dingen met het geld gedaan konden worden, zoals de N.V Energie Bedrijven Suriname (EBS) subsidiëren, leningen van de Staat aflossen en zo kon de Staat misschien zelfs 40 miljoen minder lenen.

-door Richelle Mac-Nack-

 

More
articles