LVV gaat voor productie drooglandrijst

Een delegatie van het ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV), het ministerie van Regionale Ontwikkeling (RO) en de residerende ambassadeur van Brazilië, heeft afgelopen maandag een oriëntatiebezoek gebracht aan de drooglandrijst-proefaanplant in het district Brokopondo. Deze proef vloeit voort uit een samenwerking tussen het ministerie van LVV en de Brazilian Agricultural Research Corporation, bekend als EMBRAPA (in het Portugees: Empresa Brasileira de Pesquisa Agropecuária). De uiteindelijke doelstelling van het project is om invulling te geven aan voedselzekerheidsvoorziening, met het oog op de binnenlandbewoners.

In Suriname werd tot ongeveer 1873 drooglandrijst verbouwd door de bosnegers in wisselbouw. Na 1873 zijn rijstrassen voor natte rijstbouw geïntroduceerd door de immigranten uit toenmalig Brits-Indië en later uit Java, Nederlands Indië. In het binnenland wordt drooglandrijst of bergi alesi, nog op kleine schaal geteeld voor eigen gebruik. De bovengenoemde ministeries vinden dit project van enorm belang. Behalve het voorkomen van urbanisatie door de (hoge) productie van drooglandrijst, wordt ook gedoeld op productie voor de lokale bevolking en exportmarkten. Minister Soeresh Algoe geeft verder aan dat drooglandrijst een goed alternatief is voor rijstbouw, gezien de steeds veranderde klimatologische omstandigheden en internationale ontwikkelingen die de rijstsector in gevaar kunnen brengen.

Gedurende deze proefaanplant zijn de beste drie van de Surinaamse rijstvariëteit en vier uit Brazilië gebruikt. De proef betreft de bemesting en welke van de zeven rijstvariëteiten als beste groeien onder Surinaamse klimatologische omstandigheden. De analyse van de verzamelde informatie en geoogste padie zal in een evaluatieverslag worden verwerkt, welke samen zal worden gedaan met Embrapa. Dit jaar volgt een tweede proef waarbij gewerkt zal worden met de gunstige punten van de resultaten.

De teelt van droge rijst wordt uitgeoefend op land dat zelden bedekt wordt door stilstaand water. Voldoende water van de regen en het watervermogen dat de bodem vasthoudt, zijn de belangrijke factoren bij het telen van drooglandrijst. Daarom is het raadzaam om in de regentijd een aanvang te maken met het planten van deze soort rijst en die te oogsten in de droge tijd. Ook dienen de terreinen een goede afwatering boven de vloedlijn te hebben. Deze vorm van rijstteelt dient uitgeoefend te worden op steile hellingen en zacht schuin aflopende heuvels. Er zijn drie systemen voor drooglandrijstteelt, namelijk wisselbouw-, vast- en traditioneel systeem. Andere aandachtspunten bij dit teeltsysteem, zijn onkruid en vogelplaag. Daar waar nodig worden (biologische) meststoffen toegevoegd. Afhankelijk van de rijstsoort, varieert de teeltperiode tussen de 90-120 dagen.

Embrapa is een overheidsonderzoeksinstituut in Brazilië dat werkt aan duurzame ontwikkeling met betrekking tot de technologie, kennis en technisch-wetenschappelijke informatie voor de agrarische sector. Eerder had Embrapa een samenwerking met LVV aangaande bodem geschiktheid classificatie, het project Agra Ecologicol Zoning, dat nu is afgerond. Ook hebben zij verschillende agrarische trainingen aan kaders van het ministerie verzorgd.

More
articles