Drie penitentiaire ambtenaren op schopstoel

“ De tijd dat gedetineerden mishandeld worden, is voorbij. Ik, als minister van Justitie en Politie, zal niet dulden dat mensenrechten geschonden worden. Dit pik ik niet.” Woorden van Jennifer van Dijk-Silos, minister van Justitie en Politie (JusPol) over de zaak waarbij drie penitentiaire ambtenaren zich afgelopen vrijdag schuldig hebben gemaakt aan het mishandelen van een gedetineerde van strafinrichting Duisburglaan.

Minister Van Dijk-Silos vertelt aan De West dat deze zaak niet zo gelaten zal worden en dat de schuldigen ook niet ongestraft zullen blijven. “We gaan er alles aan doen dat ze ge-straft worden. Al gaan ze met ontslag.” Volgens de bewindsvrouw werd ze vrijdag op de hoogte gesteld dat een geval zich voor  had gedaan in een strafinrichting waarbij een gedetineerde die geboeid was, mishandeld werd door drie penitentiaire ambtenaren. Na de mishandeling werd de gedetineerde, zonder dat eerst medische hulp was verleend, in de isolatiecel geplaatst. “Hij werd dusdanig kapotgeslagen dat hij zelfs rode en blauwe plekken eraan overhield. Het was meer dan afschuwelijk.”

Met tussenkomst van het contact van de JusPol-minister en de inrichting werd ervoor gezorgd dat de gedetineerde naar de EHBO vervoerd werd en vervolgens naar de ziekenboeg van de penitentiaire inrichting Santo Boma.  “Vrijdagavond toen ik de informatie kreeg, heb ik alles op alles gezet. We kletsen allemaal met onze grote mond dat we human rights citizens zijn, maar we vertrappen de human rights.” De minister gaf verder aan dat de procureur-generaal ook al op de hoogte is gesteld en dat er ook aangifte bij de politie van het bureau Flora is gedaan tegen de drie penitentiaire ambtenaren.

-door  Ivan Summerville-

 

More
articles