Werkgroep aanpak discriminatie LBGT geïnstalleerd

Minister Jennifer van Dijk-Silos van Justitie en Politie heeft vanmorgen op haar kantoor de werkgroep Diversiteit en Inclusiviteit geïnstalleerd. Deze werkgroep die bestaat uit vijf mensen van het JusPol en de LBGT Group, is er voor de aanpak van discriminatie tegen de LBGT-gemeenschap. Zij moet ervoor zorgen dat een ieder, ongeacht zijn of haar seksuele geaardheid, gerespecteerd wordt.

Volgens de bewindsvrouw heeft de Raad van Ministers besloten deze werkgroep te installeren om zo ervoor te zorgen dat de mensenrechten van met name deze groep beter beschermd worden. “Voor ons allen die hier zitten, is het een heel dappere stap. Jullie zijn al jaren dapper, ondanks alle weerstanden en vooroordelen. Jullie zijn toch jezelf en maken gebruik van jullie rechten.” De bewindsvrouw gaf aan dat ze, gelet op de installatie van deze werkgroep, op alles is voorbereid, denkend aan een stortvloed van ellende, maar zei dat ze evenals de leden ervoor gaat omdat mensenrecnten voor een ieder gelden. “We weten wat de weerstand is voor human rights. We gaan ervoor. Ik als minister van Justitie en Politie zal niet dulden dat mensenrechten geschonden worden.”

Voor wat de verschillende taken en bevoegdheden van de werkgroep betreft, zegt de minister dat deze mensen haar moeten bijstaan bij de te houden hearings en die natuurlijk ook organiseren. Naast het organiseren van de hearings, moet de groep ook workshops en seminars organiseren en informatiebijeenkomsten voor ouders, leerkrachten en verschillende korpsen. Doelstelling van de werkgroep is om de bewustwording en acceptatie van de LBGT-gemeenschap te bevorderen. Het lag in de bedoeling dat men al op 1 augustus jongstleden zou starten, maar het lukte door verschillende omstandigheden niet. Het streven is nu om op 1 oktober aanstaande met de hearings te starten met als doel om op 17 mei 2017 een seminar te organiseren.

Dit alles heeft met de mensenrechten te maken zegt de JusPol minister. “ In onze Grondwet staat dat er niet gediscrimineerd mag worden. Suriname heeft verschillende verdragen getekend die te maken hebben met de bescherming van mensenrechten, maar we merken dat deze mensen toch gediscrimineerd worden. Dat betekent dat de Staat Suriname de verantwoordelijkheid naar zich toe moet trekken om de situatie te veranderen. Verschillende landen hebben er jaren over gedaan, maar het hopen is dat Suriname niet al teveel jaren nodig heeft voordat de LBGT-groep gerespecteerd wordt.” De werkgroep bestaat uit: voorzitter Sharita Seetal, Dusty Santokhi-Karijadrana, Varshenie Jhinkoe (alle drie namens JusPol) en Luciën Govaard en Faisel Tjon A Loi namens de LBGT-gemeenschap.

door Ivan Summerville

More
articles