PL kijkt uit naar verklaring minister van Financiën

Communiqué

“Ik ben blij dat de governor van de Centrale Bank van Suriname in een verklaring heeft gesteld dat de bankrekeningen van burgers veilig zijn voor de Belastingsdienst en dat er dus niets aan de hand is, maar ik zou veel blijer zijn geweest als deze verklaring zou zijn gekomen van het ministerie van Financiën, aangezien de Belastingdienst onder dit ministerie valt.”

Woorden van Paul Somohardjo, voorzitter van de politieke partij Pertjajah Luhur (PL). De partij had eerder aangegeven, bezorgd te zijn over geluiden als zou de Belastingdienst per 1 september 2016 toegang hebben tot alle bankrekeningen.

De partij maakt zich ernstig zorgen over de economische situatie in het land en de besluiten die op dit vlak worden genomen. Somohardjo benadrukt dat het tot nu toe niemand is gelukt om een opdracht van de NDP-regering niet uit te voeren. Dat geldt voor onder anderen Jules Sedney, die in 1983 weigerde een lening van USD 50 miljoen goed te keuren. Sedney, die in 1980 de heer V.M. de Miranda opvolgde als president van de CBvS, nam ontslag toen hij in conflict kwam met de toenmalige legerleider Desi Bouterse, thans president van Suriname. Sedney weigerde mee te werken aan een verdachte Colombiaanse lening van 50 miljoen Amerikaanse dollar, die mogelijk te maken had met drugs, en vluchtte naar Nederland.

Henk Goedschalk, Sedney’s opvolger bij de CBvS, had kennelijk minder moeite met dergelijke handelingen, want niet lang daarna keurde hij een lening van 200 miljoen Amerikaanse dollar met een dubieus karakter goed. Ook onder Goedschalk als CBvS-president – wederom met de NDP aan de macht – ging het bergafwaarts. “De ouderen onder ons kunnen zich zeker nog de periode van de drie nullen extra op onze bankbiljetten herinneren,” zegt de PL-voorzitter.

Hij verwijst eveneens naar de periode 2010-2016, toen tijdens de regering Bouterse I Gilmore Hoefdraad nog CBvS-president was en er monetair werd gefinancierd. “We bidden dat Gersie, de huidige president van de Centrale Bank, in staat zal zijn om een commando van de NDP-regering niet uit te voeren, wanneer deze funest zal blijken te zijn voor de economie van het land. We bidden dat hij de kracht krijgt om opdrachten die het land schade berokkenen, te weerstaan. Als het gaat om de bescherming van de economische situatie in Suriname, dan staat het hele volk en zeker de PL achter Gersie,” verklaart Somohardjo.

More
articles