Betaling salarissen ziekenhuizen afhankelijk van verzekeringmaatschappijen

De salarissen van het personeel van de ziekenhuizen zijn tot op dit moment niet gegarandeerd, dit bevestigt Manodj Hindori, voorzitter van de Nationale Ziekenhuisraad (NZR) in gesprek met De West. Hindori geeft aan dat zij in ieder geval hoopvol zijn, nadat zij gisteren van de directeur van het Staatsziekenfonds (SZF) hebben vernomen dat de ziekenhuizen maandag een voorschot mogen verwachten van het SZF. Indien de overige verzekeringsmaatschappijen maandag hun rekening ook betalen, dan hebben de ziekenhuizen hopelijk voldoende middelen binnen om de salarissen uiterlijk 31 augustus te kunnen uitbetalen.

Hindori geeft aan dat de verzekeringsmaatschappijen die verenigd zijn binnen de Survam (Vereniging van Particuliere Verzekeraars), gesteld hebben dat zij niet gaan meewerken aan de voorfinanciering aan de ziekenhuizen. De ziekenhuizen zijn daardoor genoodzaakt om de kosten voor de particulier verzekerde patiënten zelf vooraf te maken.

Zij ontvangen pas achteraf het geld voor de verrichte diensten, dit duurt soms langer dan negentig dagen. Dit heeft tot gevolg dat er niet voldoende financiële middelen zijn om het personeel, specialisten en leveranciers, op tijd te kunnen uitbetalen.

De NZR vindt het prijzenswaardig dat de regering SRD 25 miljoen heeft vrijgemaakt voor het AZP, ondanks de eigen precaire staatsfinanciën. Dit geeft volgens de NZR aan dat het de regering niet is ontgaan dat de ziekenhuizen in zeer moeilijk vaarwater zijn terechtgekomen. “Van wat wij begrijpen van het AZP, is dat hun problemen met dit bedrag wel enigszins verlicht worden, maar dat zij kampen met nog veel meer schulden, in het bijzonder bij de banken en bij bepaalde leveranciers. Ook deze schulden moeten een keer goed opgelost worden”, aldus de NZR-voorzitter.  De overige ziekenhuizen kijken eveneens uit naar verlichtende maatregelen, want alle ziekenhuizen zitten diep in de schulden. De ziekenhuizen hebben de vorige week de overzichten van hun liquiditeitsbehoefte en hun crediteuren opgestuurd naar de minister van Volksgezondheid.

Hindori is ook algemeen directeur van het Sint Vincentius Ziekenhuis (SVZ). Hij zegt dat SVZ schulden heeft bij binnenlandse crediteuren van meer dan SRD 7,5 miljoen en bij buitenlandse crediteuren een schuld van ca. USD 750,000. “Wij prognosticeren tot eind van het jaar een liquiditeitstekort van meer dan SRD 15 miljoen. Onze dienstverlening is niet meer op alle gebieden optimaal. Wij kijken uit naar spoedige verbetering van onze financiële positie, zodat wij de dienstverlening weer kunnen optimaliseren”, zegt Hindori. Hoe lang de ziekenhuizen het zullen volhouden, hangt volgens Hindorie helemaal af van de financiële middelen die beschikbaar worden gesteld. “Zijn er voldoende middelen, dan garanderen de ziekenhuizen de beste kwaliteitszorg aan de samenleving. Zijn er onvoldoende middelen, dan gaat de patiëntenzorg zienderogen achteruit. De ziekenhuizen hopen dus op voldoende middelen om hun werk te kunnen doen”, zegt Hindori.

door Johannes Damodar Patak

More
articles