VES-voorzitter: ‘Politiek verziekt de economie’

Winston Ramautarsing, voorzitter van de Vereniging van Economisten (VES), zegt in gesprek met De West, dat de politiek de economie van Suriname verziekt. Hij geeft aan, dat de crisis niet vandaag is begonnen, maar in 2013. Toen heeft professor Anthony Caram als eerste een waarschuwingsgeluid laten horen om het beleid van de regering aan te passen. De VES heeft de waarschuwende geluiden van de professor ondersteund.

Een daling van de internationale grondstoffenprijzen was in 2013 reden hiervoor. Ramautarsing is van mening dat de crisis niet hoefde te komen, indien de regering toen had geluisterd. De regering zou volgens hem in een vroeg stadium de uitgaven kunnen afbouwen. “In plaats daarvan heeft de regering de kritiek afgedaan als onzin en is men nog meer gaan uitgeven”, aldus Ramautarsing. Hij zegt op basis van statistieken, dat de regering in 2015 de uitgaven met SRD 1,8 miljard heeft laten toenemen. Volgens hem is hiermede de economie moedwillig in een crisis gebracht.

“Deze crisis is niet de eerste, maar de derde economische crisis in Suriname”, zegt Ramautarsing. De eerste is in de jaren ‘80, die begon tijdens de militaire periode en is pas in 1995 gestabiliseerd door de Front regering. Hij geeft aan dat de koers toen van SF 1,80 is gegaan naar SF 406,-. “In ’96 kwam de regering Wijdenbosch, die in vier jaar tijd de koers van

SF 406,- heeft gebracht naar SF 3,600 en dat is weer gestabiliseerd door de volgende regering op SF 2,800 in 2002 om daarna in 2003, de drie nullen te schrappen, waardoor wij een koers van SRD 2,80 voor een USD moesten neertellen”, aldus Ramautarsing. Dat was de tweede crisis.

Hij zegt dat de huidige crisis de derde is, waarbij niet kan worden voorspeld waar de koers op den duur zal belanden. De koers is van SRD 2,80 naar SRD 7,50 gestegen. Hij hoopt echt niet dat de koers bij 100 zal eindigen.

Het grootste probleem is het gebrek aan geloofwaardigheid in de informatievoorziening. Met name het ministerie van Financiën verschaft selectief beperkte informatie, hetgeen het vertrouwen ondermijnt. Het is van groot belang dat er volledige transparantie komt, hetgeen het vertrouwen kan terugbrengen. Om het regeringsbeleid te kunnen controleren, heeft de Vereniging Surinaams Bedrijfsleven (VSB) enkele weken geleden een voorstel gedaan aan de regering om een toezichthoudend orgaan in te stellen, dat uit twee commissies moet bestaan. De VES staat ook achter het voorstel van de VSB.

In Jamaica heeft een vergelijkbare opzet heel goed gewerkt. Ramautarsing zegt dat het belangrijkste van dit orgaan is, dat het bestaat uit kundige mensen van de overheid en de private sector. Het wachten is op de overheid om deze twee commissies zo snel mogelijk in te stellen.

door Johannes Damodar Patak

More
articles