SWM-bond veegt voorstel minister NH van tafel

“We zijn niet geïnteresseerd in hun voorstel. Met dat wat ze ons willen geven, merken we geen verschil in ons salaris. We willen een salarisverhoging en geen verandering bij onze belastingen.” Woorden van enkele leden van de Surinaamsche Waterleiding Werknemers Organisatie (SWWO), nadat er hedenmorgen een algemene leden vergadering (alv) was gehouden waarbij het voorstel van minister Regilio Dodson van Natuurlijke Hulpbronnen aan hen is voorgehouden.

Rudi Baarh, voorzitter van de SWWO, hield vanochtend op het terrein van C-47 een uiteenzetting over het voorstel van minister Dodson. Het voorstel werd uiteindelijk verworpen, de leden zijn slechts geïnteresseerd in de collectieve arbeidsovereenkomst (cao) tussen de directie van de Surinaamsche Waterleiding Maatschappij (SWM) en de SWWO. Volgens Baarh blijven de mensen unaniem achter het voorstel van de bond staan. “Wij staan nog steeds op een loonsverhoging van SRD 275,- per maand en een toelage van SRD100,- tot en met de maand december”, stelt Baarh.

Hij zegt voorts dat het voorstel van de minister geen loonsverhoging, maar belastingverlaging inhoudt. “We krijgen al een korting van SRD 50,- per maand, maar men wil die nu tillen naar SRD 125.

Dan betalen we dus SRD 175,- minder aan belasting. Voor de leden komt het er dus op neer dat ze minder belasting betalen, maar daarin zijn ze niet geïnteresseerd.”

De SWWO heeft een actiemodel ingevoerd. Verschillende diensten draaien daardoor op een laag pitje, maar volgens Baarh is de watertoevoer aan de gemeenschap gegarandeerd. Baarh waarschuwt wel dat er mensen zijn die de actie willen verscherpen. Het uitkijken is naar morgen waarbij er weer een gesprek zal zijn met de minister en een alv met de leden.

door  Ivan Summerville

More
articles