Wisselende emoties tijdens zwangerschap

Een zwangerschap is een emotionele periode. Tijdens deze periode van negen maanden kan het voorkomen dat zwangere vrouwen om verschillende dingen huilen. Het komt soms voor dat vrouwen veel last hebben van wisselende emoties en stemmingen als ze hun periode krijgen, ook wel PMS (premenstrueel syndroom) genoemd. Dit soort stemmingswisselingen komen ook voor tijdens de zwangerschap. Aan de ene kant heb je vrouwen die er niet zoveel van merken en zich gewoon geweldig voelen tijdens de hele zwangerschap, aan de andere kand zijn er vrouwen die vaak last hebben van wisselende stemmingen.

Emoties
De meeste vrouwen voelen zich kwetsbaar wanneer zij in verwachting zijn. En omdat zij zich kwetsbaar voelen, raken zij snel uit balans. Zwangere vrouwen zijn veel gevoeliger: hun emoties kunnen onverwachts omhoog komen. Soms kunnen ze huilen van geluk en soms krijgen ze tranen van verdriet, en soms weten ze helemaal niet waarom ze moeten huilen. Het komt ook vaak voor dat vrouwen een aanval krijgen van paniek tijdens hun zwangerschap.zwangerschaps emoties

Sommige zwangere vrouwen kunnen zich heel sterk voelen. Hun hele instelling is om het nieuwe leven te beschermen dat zij in zich dragen. Deze aanstaande moeders zijn heel rustig van binnen en hebben een sterk gevoel van trots. Zij hebben veel energie om ontzettend veel te doen, ondanks dat zij zich vermoeid kunnen voelen. Dit gevoel verschilt natuurlijk per persoon, dat is normaal.

Contact met de buitenwereld
We hebben al besproken dat veel zwangere vrouwen de neiging hebben om hun kind te beschermen.
Dat betekent soms dat moeders zich willen afzonderen van de buitenwereld. Deze drang gaat vaak weer over na de zwangerschap.

Relaties
De band en het contact met je eigen moeder kan veranderen, want je wordt nu zelf ook moeder. En jouw moeder wordt grootmoeder. Vaak genoeg is dit een leuke verandering, maar soms kan het ook voor complicaties zorgen. Het is namelijk moeilijk om oude gewoontes tegen te houden die jouw moeder gewend is, maar jij wilt het zelf misschien anders gaan doen. De beste aanpak in deze is communicatie. Praat erover, met een vertrouwenspersoon of met je moeder zelf!
Tijdens de zwangerschap ontstaat er switch in de relatie tussen jou en je partner. Jullie worden nu samen een gezin, jullie worden samen ouders! Jullie beiden gaan nadenken over de verantwoordelijkheden die gepaard gaan met de rol als ouder. Ook in deze situatie is communicatie de beste oplossing. Bespreek de rol van ouder met je partner: zitten jullie op één lijn over de verzorging en de opvoeding, over naar school gaan en over de taakverdeling. Het is altijd een goed idee om hier van tevoren over te praten, zo weten jullie beiden wat ervan elkaar verwacht wordt.

Depressief voelen
Depressiviteit heeft normaal gesproken geen invloed op het ongeboren kind. Verschillende emoties horen namelijk bij het leven. Het kan ook voorkomen dat je tijdens je zwangerschap je ineens verdrietig of boos voelt over gebeurtenissen uit het verleden. Het beste idee in dit soort situaties is om het te bespreken met een vriend/ vriendin/ ouder/ partner en het vervolgens een plekje te geven.emoties zwangerschap

Het is natuurlijk mogelijk dat je erg veel stress hebt tijdens je zwangerschap, bijvoorbeeld door issues en ruzie met je partner, wrijving met familieleden of vrienden, of misschien is een dierbare komen te overlijden. Dit alles heeft op een normaal iemand al invloed, laat staan op een zwangere. Daarom is het goed om het bespreekbaar te maken, zodat je een uitlaatklep hebt voor wat jou dwars zit. Indien je er niet over praat, is de kans groter dat je nog meer spanning en stress krijgt. En op langere termijn is stress niet goed voor het ongeboren kind.

Stemmingswisselingen onder controle houden
Stemmingswisselingen zijn normaal tijdens een zwangerschap. Vandaar dat het altijd handig is, om een paar manieren te hebben zodat de vrouw die in verwachting is haar emoties zo goed mogelijk onder controle zou kunnen houden.
• Ontstressen: Probeer tijdens je zwangerschap het rustiger aan te doen. Neem tijd voor jezelf, ga voor een pedicure, een hoofdmassage is ook een heerlijke en effectieve manier om te ontstressen.
• Gezond leven: Slaap genoeg, beweeg voldoende en eet gezond en regelmatig (kwaliteit boven kwantiteit).
• Communiceer: Praat met je naasten en je partner over je gevoelens, op die manier is men erop voorbereid dat er ook huilbuien of een woede-uitbarsting kan ontstaan.
• Leuke dingen doen: Neem de tijd om frequent iets leuks voor jezelf te doen. Ga iets lekker eten, ga gezellig winkelen voor je ongeboren kindje of ontspan in je eigen omgeving met een vrolijke film.gedrag tijdens zwangerschap

Reden voor huilbuien
Het stereotypebeeld van de extreem emotionele en irrationele zwangere vrouw kan vaak genoeg zwaar overdreven worden, maar toch kan het soms ook de realiteit zijn. Zwangere vrouwen huilen en een huilbui kan veroorzaakt worden door allerlei dingen. Deze huilbuien kunnen worden aangewakkerd door bijvoorbeeld:
1. Een reclame met kinderen of dieren
Advertenties of tv-spotjes met verwaarloosde kinderen of dierenleed zijn normaal gesproken al hartverscheurend. Reclames met lieve baby’s en schattige peuters prikkelen aanstaande moeders ook om tranen weg te pinken.
2. Geen kleren meer hebben die passen
Ongeveer in de derde maand van je zwangerschap, past je buik niet meer in je normale kleding. Het allerergste is wanneer mensen nog niet kunnen zien dat je zwanger bent, maar gewoon constateren dat je een paar kilo’s bent aangekomen.
3. Het krijgen van het verkeerde eten
Het eten van een zwangere vrouw is heilig! Kom nooit tussen haar en het eten dat zij lust.
4. De vraag of je een tweeling verwacht
Dat eeuwig gezeur van mensen die vragen: “Je krijgt zeker een hele grote baby?, Verwacht je misschien een tweeling of je bent zeker al zover?”, kunnen ervoor zorgen dat er meer huilbuien ontstaan bij een vrouw in verwachting. Deze vragen interpreteert een zwangere als: ‘wat ben je groot’. En vervolgens de gedachte om te moeten bevallen van een grote baby, brengt alleen maar stress met zich mee.
5. De prijs van een babyspullen
Het inrichten van een babykamer kost al aardig wat, daarnaast heb je ook kleertjes, pampers en verzorgingsproducten nodig. Dit alles kost handenvol geld en sommige moeders hadden dat niet verwacht.
6. Eerste mama momenten
De momenten die je erop attenderen dat je echt moeder wordt, laten je spontaan huilen. De eerste keer dat je het gevoel hebt dat je de baby voelt schoppen is een overweldigend gevoel, of de eerst aankopen voor je kindje zorgen voor heel wat emotionele momenten.
7. De confrontatie met striae
Striae hoort normaal gesproken bij een zwangerschap, want vier op de vijf vrouwen krijgt er last van. Het lichaam van de vrouw verandert op verschillende manieren en dat gaat ook met positieve en negatieve emoties gepaard.
8. Slaaptekort
Tijdens de zwangerschap lijdt de zwangere vrouw aan slaapgebrek omdat ze ’s nachts continue moeten waggelen tussen het bed en het toilet.
9. Wachten om te bevallen
Wanneer de uitgerekende datum aankomt, worden de meeste vrouwen zenuwachtig. Het komt zelden voor dat vrouwen bevallen op de uitgerekende datum, daarom is het gezond om afleiding te hebben en rustig te wachten op het grote moment.
10. realiseren dat het eindelijk zover is
Je staat op het punt om te bevallen, na negen zware maar toch mooie en bijzondere maanden is het eindelijk zover! Je gaat nu eindelijk je baby ontmoeten en dat brengt een heleboel emoties met zich mee. Tranen van geluk, zenuwen, extase en spanning komen allemaal naar boven.zwangere werkende vrouw

Bronnen: http://cjghoogezand-sappemeer.nl/emoties-tijdens-de-zwangerschap, https://www.verloskundigendezon.nl/zwangerschap/je-emoties/, http://www.24baby.nl/zwanger/zwangerschapskwaaltjes/stemmingswisselingen-zwangerschap/, http://www.vrouwblog.nl/dingen-waar-zwangere-vrouwen-om-huilen/0301/,

More
articles