EBS-bond niet op één lijn met regering

Tijdens het gesprek tussen president Desiré Bouterse en de bond van de N.V Energie Bedrijven Suriname (EBS), is er gisteravond geen overeenstemming bereikt. De president wil dat de bond rekening houdt met de precaire situatie waarin het land verkeert. De president wil daarom dat de collectieve arbeidsovereenkomst (cao) die getekend is door de bond, de directie en de aandeelhouder, aangehouden wordt. De EBS-Werknemersorganisatie Suriname (OWOS) is het niet eens met de regering. Bondsvoorzitter Steve Geerlings zegt na een algemene ledenvergadering, die vandaag is gehouden om het personeel op de hoogte te brengen van het gesprek met de president, dat de bond in beraad is tot 15:15 uur. Geerlings begrijpt dat de situatie in het land nijpend is en heeft dat ook voorgehouden aan het personeel.

Echter is de bond van mening dat de regering één lijn moet trekken bij de verschillende bedrijven. “Het kan niet dat anderen wel verhogingen krijgen, maar als het om de EBS gaat, dan kan het niet”, stelt de bondsvoorzitter.

Gezien de EBS-bond in beraad is, verrichten de diverse afdelingen van het bedrijf geen werkzaamheden met uitzondering van de storingsdienst en de centrale. “De storingsdienst en de centrale hebben kwijtschelding. De storingsdienst zal alleen uitrijden bij brand of aanrijdingen en het personeel van de centrale dient op hun plek te blijven”, verklaart Geerlings.

Geerlings zegt dat er gepraat zal worden met de directie. Hij zegt dat er gevraagd wordt de cao aan te houden tot volgend jaar, maar dat er geen duidelijkheid gegeven kan worden wanneer van het volgend jaar het principeakkoord uitgevoerd zal worden. De bond wil precies weten in welke maand van het volgend jaar dat zal gebeuren. Vanmorgen deelde de Owos-voorzitter mee dat het om een vakbondsactie gaat, de stroomvoorziening aan de samenleving zal dan ook niet onderbroken worden.

door Richelle Mac-Nack

More
articles