Monetaire reserve gedaald met USD 26 miljoen

De monetaire reserve van Suriname is, per 31 juli 2016, met USD 26 miljoen gedaald ten opzichte van een maand eerder. Dit blijkt uit de meest recente statistieken van de Centrale Bank van Suriname (CBvS). In de maand juni heeft de monetaire reserve, na een maandenlange afname, een opleving gekend door middel van een stijging van USD 192 miljoen. De CBvS is er helaas niet in geslaagd om onze monetaire reserve verder te laten toenemen, zodat deze als dekking kan dienen van onze lokale munt, de SRD. In juli is de stand van onze monetaire reserve namelijk gedaald van USD 404 miljoen naar USD 378 miljoen.

De USD 378 miljoen aan huidige monetaire reserves is, zoals blijkt uit de CBvS statistieken, opgebouwd uit: USD 297 miljoen foreign currency reserves (deviezenreserve), USD 39 miljoen aan Special Drawing Rights (bijzondere trekkingsrechten bij het Internationaal Monetair Fonds), USD 13 miljoen voor de IMF-reserve positie en USD 29 miljoen goud (including gold deposits and, if appropriate, gold swapped).

De Special Drawing Rights en de stand van de IMF reserve positie zijn in de maand juli vrijwel ongewijzigd gebleven ten opzichte van de maand juni. De monetaire waarde van de goudreserve is toegenomen met USD 5 miljoen, als gevolg van een toename van 4.000 of fine troy ounces van het volume aan goud. De goudreserve had in juni nog een stand van 18.000, maar is in juli gestegen naar 22.000 of fine troy ounces. De daling van de monetaire reserve is volledig te wijten aan de afname in deviezenreserve voor een bedrag van USD 31 miljoen. Per ultimo juli bedroeg de deviezenreserve USD 297 miljoen. Een maand eerder bedroeg deze nog USD 328 miljoen.

Na de opleving van onze monetaire reserve in juni, doordat deze (vanwege de ontvangst van de eerste tranche van de steun van het IMF) was gestegen van USD 212 miljoen naar USD 404 miljoen, bestond de hoop van onze samenleving dat dit zou resulteren in een daling van de wisselkoers, als gevolg van specifieke maatregelen van de CBvS. Helaas is de wisselkoers nagenoeg op hetzelfde niveau als de vorige maand gebleven, met afwisselend een lichte daling en een lichte stijging. Het vertrouwen in de SRD is nog niet hersteld. Ook de vraag naar vreemde valuta is niet afgenomen.

More
articles