Santokhi: ‘Volk heeft genoeg van Kabinet Bouterse’

Oppositieleider, volksvertegenwoordiger en voorzitter van de Vooruitstrevende Hervormingspartij (VHP), Chandrikapersad Santokhi, zegt dat het volk genoeg heeft van het Kabinet Bouterse. Hij sprak vrijdagavond op een VHP-structurenvergadering ter evaluatie van de zes jaar regering Bouterse, onder te verdelen in: Kabinet Bouterse I (2010 – 2015) en Kabinet Bouterse II (2015 – heden). “Als VHP hebben wij de samenleving en het kiezersvolk altijd gewaarschuwd voor deze regering en haar beleid. Als voorzitter ben ik huis aan huis gegaan; van district naar district; van dorp naar dorp om het volk te informeren om hen een goede keuze te laten maken. Maar helaas koos de meerderheid voor een andere regering.” Santokhi betreurde het in zijn toespraak dat het gros van het electoraat gekozen heeft voor deze regeerders, met de toevoeging dat zij er echter nu genoeg van heeft: “Maar het volk heeft er nu genoeg van. Men heeft de regering al door en het volk zal haar afstraffen.” Hij kwam na een lange opsomming van de problemen die door de regering zijn veroorzaakt, met als gevolg de crisis waarin Suriname thans is gedompeld, tot de conclusie dat dit niet het Suriname is wat wij willen.

“Dit is niet wat wij als volk verdienen, dit is niet wat onze kinderen verdienen, dit is niet wat de vrouwen verdienen, dit is niet wat seniorenburgers verdienen, dit is niet wat ondernemers verdienen, zo kan niet langer”, aldus Santokhi. De VHP zal het overleg voortzetten met andere politieke partijen en sociale partners om gezamenlijk te strijden tegen het wanbeleid van de regering. Hij hield zijn gehoor voor dat eenheid een belangrijk wapen zal blijken en dat er nog hoop en geloof zijn op een beter Suriname: “Maar niet in deze regering en haar beleid, maar in de VHP.”

ZES JAAR GELEDEN

De partijvoorzitter gaf een schets van wat Bouterse in 2010 kwam aantreffen toen het Kabinet Venetiaan – Sardjoe vertrok: een veilig land; sterke rechtstaat en een onafhankelijke rechterlijke macht; sterke internationale samenwerking; een stabiele economie en economische groei; voldoende middelen in de staatskas; internationale reserve van meer dan US-dollar 700 miljoen; internationale investeerders als Iamgold en Newmonth in de goud sector; sterke SRD; goede ratings en positionering van Suriname op internationale beoordelingslijsten van veiligheid en mensenhandel; financiële rating; mensenrechten; democratie; bestrijding terrorisme; we hadden productie en we waren een gerespecteerd soeverein land.  “U had een per capita inkomen van ruim USD 7000; uw SRD had waarde; er was koopkracht;  u  kon sparen; u kon reizen; u kon alles kopen; u kon overal valuta kopen voor 3,35 SRD voor 1 US-dollar; veiligheid was gegarandeerd; kinderen hadden een goede toekomst; er was vertrouwen; u had uw trots als Sranan man,” aldus Santokhi.

WAAR STAAN WE NU

“En waar staan we nu”, vroeg Santokhi om vervolgens zijn gehoor te confronteren met de volgende tegenstelling: Van het 17de rijkste land tot 1 van de armste landen in de regio; 3 miljard US-dollar extra inkomsten verdampt; 1,2 miljard US-dollar opgemaakt; internationale reserve bijna leeg; staatskas is leeg; het land wordt gedraaid op leningen waarvan niet duidelijk is hoe die afgelost zullen worden; een ding is duidelijk, u zult het moeten aflossen; inflatie 64 procent 3 na hoogste in de regio; koers US-dollar ten opzichte van SRD 7,50; Suriname is een machtsstaat aan het worden; de rechterlijke macht wordt ondermijnd; geen veilig land meer; op alle internationale beoordelingslijsten zijn wij gedaald; de regering maakt van dit land een schurkenstaat. Met goed en integer bestuur en goede inzet van de voldoende middelen zou iedereen nu een huis hebben. Iedereen zou werk hebben en er zou geen armoede zijn. Maar men heeft ons bestolen, wij zijn geworden tot een van de corrupte landen in de regio. De koopkracht van de burgers is gedaald; salaris heeft geen waarde meer; pensioen en AOV, kinderbijslag verdampt; werkloosheid is toegenomen, sociale problemen nemen toe; importeurs kunnen moeilijk importeren; angst en onveilig gevoel, broodvrees; rancune; intimidatie; goede gezondheidszorg; medicijnschaarste; studiekosten onbetaalbaar; De regering heeft u arm gemaakt; u komt aan spaargeld en reserves; woningen onbetaalbaar, leningen moeilijk terug te betalen; de regering maakt van u een bedelaar.” Santokhi zegt dat het Kabinet Bouterse niet zomaar aan de macht is gekomen, maar dat de huidige beleidsmakers, althans de regering, zich bedient van leugens en bedrog: “Deze regering is kampioen in manipulatie, bedrog en leugens; met manipulatie, bedrog, valse beloften en leugens naar het kiezersvolk toe heeft men het kiezersvolk beïnvloed. Met een populistisch beleid, gericht op de korte termijn, is het volk blij gemaakt.”

More
articles