Anthony Wong, voorzitter van de Algemene Aannemers Vereniging (AVV), zegt in gesprek met De West, dat aannemers hun brood in andere gebieden van de regio gaan zoeken. Aannemers kunnen door de slechte economische situatie in Suriname nauwelijks aan werk komen. In een eerder gesprek zei Wong dat de werkzaamheden in de bouwsector steeds verder afnemen. Bepaalde aannemers waren al genoodzaakt de deuren te sluiten van hun bedrijf. Dit zijn volgens Wong, allemaal redenen waarom veel aannemers werk elders gaan zoeken. “Wat mij bekend is, is dat velen van hen hun toevlucht vinden in Guyana, anderen trekken ook naar andere streken”, aldus de AAV-voorzitter.
Volgens de voorzitter zal de trek van aannemers naar Guyana een aantal gevolgen hebben voor de bouwsector in Suriname. Hij is van mening dat alle goed opgeleide en geregistreerde aannemers wegtrekken, waardoor er geen professionele aannemers meer zullen zijn om het werk in ons land te doen. Met de trek naar Guyana, zullen volgens hem ook meer aannemersbedrijven hun deuren sluiten, wat zal leiden tot ontslag van het personeel.
“Hiermee gaat ook werkloosheid gepaard, er zullen ook minder bouwmaterialen verkocht worden, met alle gevolgen van dien”, meent Wong.
Wong verklaart dat aannemers het beter hebben in Guyana in vergelijking met ons land, want daar kunnen ze nog geld verdienen, wat hier niet het geval is. De AAV-voorzitter zegt dat, hoewel er een wereldcrisis heerst, er een groei zit in de bouwsector in Guyana. Verder zegt hij dat de situatie in Guyana gunstig is voor Surinaamse aannemers, want de Guyanezen willen zelf meer hulp van buitenaf. Volgens de voorzitter kunnen de Surinaamse aannemers daar goed op inspelen, omdat ze beter opgeleid zijn waardoor ze tot veel meer in staat zijn dan de lokale aannemers.
Wong zegt dat het opvallend is dat de Guyanezen, die hier gevestigd zijn vanaf de jaren zeventig van de vorige eeuw, weer naar hun eigen land vertrekken. In die periode vonden de Guyanezen hun toevlucht in Suriname, omdat de toenmalige president van Guyana, Forbes Burnham, het land economisch de afgrond in had gestort. “Opmerkelijk is dat de Guyanezen terugkeren naar hun eigen land gezien de huidige economische situatie in Suriname steeds verder het dal inzakt”, concludeert de AAV-voorzitter.
door Richelle Mac-Nack