Nieuw ziekenhuis in Paramaribo

De Islamic Development Bank (IsDB) heeft een bedrag van $ 96.5 miljoen goedgekeurd aan Suriname. De lening zal gebruikt worden ten behoeve van het Academisch Ziekenhuis Paramaribo (AZP) en de Regionale Gezondheidsdienst (RGD). Ook zal er een nieuw ziekenhuis worden opgezet. De bouw van een compleet nieuw ziekenhuis zal in 2018 van start gaan, dit bevestigt Lothar Boksteen, coördinator van het Programme Unit Management (PMU) in gesprek met De West.

Op de vraag als het nieuwe medisch gebouw onder het beheer van AZP zal vallen, geeft Boksteen nadrukkelijk aan, dat het om een compleet nieuw ziekenhuis gaat. Wat de naam van het ziekenhuis zal worden, is bij hem niet bekend. Wel geeft Boksteen aan, dat er namen in de wandelgangen worden genoemd als Academisch Medisch Centrum (AMC).

De lening is sinds 2014 goedgekeurd, waarbij een bord werd onthuld bij het AZP, met de bedoeling het AZP uit te breiden en te moderniseren. “Echter kon er geen aanvang worden gemaakt met de uitvoering van de projecten, omdat de regering niet in staat was een inbreng van $ 10 miljoen te realiseren”, zegt Boksteen. Door tussenkomst van de IsDB, waarbij zij het bedrag van $ 10 miljoen additioneel hebben voorgefinancierd, heeft Suriname de lening kunnen ontvangen.

Het betreft een op lange termijn die zal worden afgelost tegen een lage rente door de Surinaamse overheid.

Hij geeft aan dat het ontwerp in een afrondende fase is en hoopt volgend jaar april of mei een aanbesteding te kunnen houden. Het is de bedoeling dat na de bouw van het nieuwe ziekenhuis, een verdere uitbreiding zal plaatsvinden. “Het gebouw van de Radiologiekliniek Halfhide & Hofwijk zal worden gesloopt. Op het terrein van deze kliniek zal het nieuwe ziekenhuis komen te staan. Tussen het mortuarium van het AZP en COVAB zal er een parkeerterrein worden gebouwd voor de bezoekers, terwijl de kliniek voor Radiologie naar een ander terrein zal worden verhuisd”, aldus de PMU-coördinator.

-door Johannes Damodar Patak-

More
articles