Surinaamse verhalen worden gedocumenteerd

Drie verhalen van Surinamers zijn over de gehele maand november van het vorig jaar gedocumenteerd. Het gaat om Fabian Vos (natuurfotograaf), Monique Pool (dierenbeschermer) en Rozanne Peuscher (arts van de MZ). De opnames zijn gemaakt door een ploeg, bestaande uit een cameraman en een producer van de productiemaatschappij Patly Productions, welke gevestigd is in Parijs. Raymond van Hemert is als lokale producer betrokken geweest bij de documentaire. In gesprek met De West zegt hij dat hij voor de komst van de Franse ploeg, veldwerk heeft verricht. Ook moest hij zoeken naar drie scenario’s van mensen met een bijzonder beroep. De productiemaatschappij Patly Productions is gespecialiseerd in documentaires.

Deze productie maatschappij houdt zich vaak bezig met het documenteren van bijzondere plekken in een land. Deze keer was Suriname aan de beurt. Het is de bedoeling dat elke uitzending de natuur en bijzondere plekken van een land op een positieve manier belicht worden, via drie mensen met een niet alledaags beroep.

Elke kandidaat heeft zich gericht op zijn eigen vakgebied. De cameraman Manuel Blanche en de producer, Larent Cadoret hebben hiervan een mooie documentaire gemaakt. Vos heeft zich gericht op het gebied van Boven-Suriname en Galibi waar hij foto’s maakt voor zijn jaarkalender, Pool is in de gebieden Saramacca, Raleighvallen en rond Paramaribo geweest om luiaards te redden. Daarnaast richtte Peuscher zich op inheemse dorpen als Tepoe en Palumeu om zo een beeld te geven van de medische zending in een inheemse omgeving. De documentaire heeft de Franse benaming ‘Vu sur Terre’ (ergens op aarde). Van Hemert laat weten dat de documentaire een duur heeft van 50 minuten, die verdeeld zijn in drie gelijke delen. De verhalen van de personen Vos, Pool en Peuscher en hun werk, worden belicht in de documentaire. “Het verhaal gaat niet per se om de persoon, maar om de setting waarin de persoon werkt”, benadrukt Van Hemert.

De documentaire zal door miljoenen mensen bekeken worden in Franstalige gebieden, maar ook in Canada, Duitsland, Verenigde Staten en Australië zal deze te zien zijn. In Suriname kan de documentaire bekenen worden via het internet. De lokale producer zal enkele exemplaren beschikbaar stellen aan dorpshoofden die hebben meegewerkt en ook de overheid zal er een ontvangen. Van Hemert is bezig met Patly Productions de mogelijkheden te bespreken om de documentaire ook op lokale televisie te vertonen, maar hij is van mening dat er wel rekening gehouden moet worden met auteursrechten. “Wie dat niet doet, zal ik rapporteren met alle gevolgen van dien”, besluit Van Hemert.

-door Richelle Mac-Nack-

More
articles