Bewoners Matta dromen groots

Het inheemse dorp Matta mag dan wel 68 kilometer verwijderd zijn van Paramaribo, midden in de savannes van Para liggen en omringd zijn door het regenwoud, dat weerhoudt de dorpelingen en niet van om groot te dromen. Dat bleek zondag ook toen de dorpsgemeenschap participeerde in een sessie van het Oasis Caribe Movement (OCM). Toen de trainers Kurt Schoop (managing director OCM) en Veroesjka de Windt (OCM) aan de dorpelingen vroegen om enkele ogenblikken weg te dromen en hun droom met de rest te delen, werden grootse plannen gepresenteerd. De een droomde van de geasfalteerde hoofd- en binnenwegen in het dorp zodat ze af zouden zijn van het stuif van het lateriet, de ander droomde van middelbare scholen en zelfs een universiteit in de buurt van het dorp, en een enkeling ziet Matta in zijn dromen zelfs verrijzen tot het centrum van Para. Zeker een van die dromen wordt deze week werkelijkheid: de hoofdweg van het dorp Pikin Saron tot Matta wordt geasfalteerd, en het startsein wordt mogelijk al deze week gegeven.

De aankondiging is zondag gedaan door minister Edgar Dikan van Regionale Ontwikkeling (RO), hij was ter plekke en woonde de sessie ook bij. Hij riep de dorpelingen op om de ceremonie bij de aanvang van het project bij te wonen en zelf getuige te zijn van de ontwikkelingen. Zijn aankondiging sluit aan op een toezegging eerder die dag dat de regering er alles aan doet om lopende projecten af te ronden. Dikan was getuige van projecten in het dorp die niet zijn afgerond, omdat het geld er niet is om de aannemers te betalen. De sessie vond plaats in een recreatiezaal waarvan de renovatie halverwege is gestopt. De minister moest zijn toespraak onderbreken toen ineens een stortregen neerkwam en hij zijn eigen woorden niet meer kon verstaan.

Zo liet de natuur de minister ervaren wat het dorpsbestuur regelmatig overkomt tijdens krutu’s (vergaderingen). Hij stelt voor dat bij de voltooiing van de renovatie ook wordt gedacht aan geluidsisolerend plafondmateriaal. Hij wil zijn invloed aanwenden om middelen los te krijgen voor zowel de recreatiezaal als de bestuursgebouwen waarvan de renovatie halverwege is gestopt. De aannemer heeft een claim ingediend bij de regering, omdat de koers van de Amerikaanse dollar is verdubbeld sinds hij het werk aannam. Het bedrijf hoopt dat de regering het verschil compenseert. Dikan is het met de dorpelingen eens dat het in orde maken van de infrastructuur nog lang niet alles is, maar het brengt de dorpelingen wel bijna letterlijk op een nieuwe weg naar ontwikkeling. Het is onzeker of Dikan vandaag aanwezig zal zijn bij de aanvang van het asfalteringsproject.

OCM heeft Matta aangeboden om mee toe doen aan de Oasis Games van de gelijknamige organisatie. De OCM heeft vanaf 2012 met ondersteuning van de Stichting Elos Nederland met succes de Oasis Games georganiseerd in het Caribisch gebied: Curaçao (5x), Bonaire (2x), Aruba (1x), Sint Maarten (2x) en Sint Eustatius (1x). De organisatie zet de Oasis Games in om bewoners in achtergestelde gebieden in beweging te brengen met het doel dat ze actief deelnemen aan activiteiten om zo ontwikkeling te brengen in hun omgeving. Die ontwikkeling kan onder meer tot stand komen door samen te werken, netwerken te vormen en productie ter hand te nemen. Het oorspronkelijk idee komt van de Braziliaanse organisatie Elos, bestaande uit een groep architecten en planologen. De organisatie heeft in de afgelopen tien jaar een methode ontwikkeld om in de achterstandswijken samen met bewoners zelf hun buurten te verfraaien en noodzakelijke ontwikkelingen in gang te zetten. Het doel van Elos is deze methode wereldwijd te verspreiden en internationale gemeenschappen te realiseren die Oasis Games uitvoeren. De grondgedachte van dit systeem is dat door een sociaal veilige omgeving te creëren mensen worden samengebracht om hun gezamenlijke droom waar te maken. Matta is er klaar voor.

More
articles