Kundig U-17 Natio verslaat ook Britse Maagdeneilanden

Arbiter Rodriguez houdt een duel tussen de spelers nauwlettend in de gaten tijdens de ontmoeting tussen Suriname en de Britse Maagdeneilanden. Suriname won met 3-0. (Foto: Regillio Derby)

De nationale U-17 voetbalselectie van Suriname heeft gisteravond bij de voortzetting van het CFU U-17 WK-kwalificatietoernooi in een eivol Dr.Ir.Franklin Essed Stadion, duidelijk getoond de betere te zijn van de Britse Maagdeneilanden (BVI). Onze jongens wonnen met 3-0, dankzij drie magistrale doelpunten van respectievelijk Jenario Eenig (viel geblesseerd uit), Archero Hoever en Aziez Saino. De score zou hoger hebben gelegen ware het niet dat paal en deklat het schot van invaller/playmaker Lorenzo Nelom en Jaycee Marsidin in de weg stonden.
Nelom kwam invallen voor Rievaldo Doorson, die zich plotsklaps onwel voelde op het veld en begon over te geven. Hij moest met de stretcher worden afgevoerd en in zijn plaats kwam Lorenzo Nelom. Zeker drie spelers van Suriname moesten met de stretcher worden afgevoerd. Doorson werd onwel, Eenig kreeg last van krampen en een derde speler werd met een blessure vanwege gemeen spel van een BVI-verdediger weggedragen. Arbiter Michel Rodriguez toonde betrokken speler Carson Price terecht de gele kaart.
Aanvaller Hoever kreeg in het eerste kwartier meerdere kansen tot scoren, maar zou pas in de tweede speelperiode doel treffen via een sublieme inswinger van bijkans 20 m afstand. De ingevallen BVI-goalie had geen schijn van kans en zag de bal dwars door een kluwen van spelers krullend langs zijn uitgestrekte misgrijpende handen in het doel verdwijnen. Met dit doelpunt bepaalde Hoever de score op 2-0. Zijn teamgenoot Eenig had vroeg in de eerste helft de score voor Suriname geopend met een
kundige kopbal, na een voorzet voorlangs het doel. Na dit eerste doelpunt viel het spel van Suriname ietwat terug en waren er flink wat verkeerde passes. De oorzaak hiervoor was te halen uit het defensieve spel van BVI, dat vanaf de start van de wedstrijd met maar 1 spits opereerde en met de counter-attack munt probeerde te slaan. Maar de verdediging van Suriname opereerde krachtig en zakelijk en maakte op professionele wijze de tegenaanvallen onschadelijk.
Het publiek in het stadion, dat gedurende de wedstrijd ook gejoind werd door sportminister Faizel Abdoelgafoer, SPA-voorzitter Guno Castelen, regeringsadviseur Henk Herrenberg, SVB-penningmeester Waldo Gobhardan en andere prominenten, genoot zichtbaar en hoorbaar van hetgeen door de Surinaamse jongens werd neergezet: een goede balcirculatie met hoogspeltempo, dat de tegenstander tot tactisch verdedigen dwong. Toch zou BVI niet kunnen voorkomen dat de watervlugge aanvallers van Suriname nog meer scoorden. Nadat BVI-verdediger Tayler Scarff tot wel driemaal op de doellijn redding bracht voor zijn reeds verslagen doelman, moesten beiden capituleren bij het koelbloedig en goed berekende schot van Aziez Saino, dat volgde op een goed uitgevoerde combinatie en via de paal langs de BVI-goalie scheerde in het doel. Zo de eindstand bepalend op 3-0. De doelpunten warden begroet met uitbundig gejuich en het publiek tracteerde bij het eindsignaal van arbiter Rodriguez, die werd bijgestaan door de assistenten Wilson Tilus, Leonardo Sanchez en Javier Santos, op een daverend applaus. Daarmee de jogens vergevend voor de zenuwslopende minuten in de eerste speelhelft.
U-17 bondstrainer Rogilio Kolf en assistent Regillio Vroom toonden zich beiden tevreden, omdat volgens Kolf het
uitgezette plan goed heeft gewerkt. “De opdrachten werden redelijk uitgevoerd. De bedoeling was om de druk hoog te houden op de helft van de tegenstander en daar te komen in balbezit. We hadden meer balbezit en hebben daardoor ook meer kansen gecreerd.” Volgens Kolf is dit system ook gelukt bij de voorgaande wedstrijd tegen Anguilla, dat Suriname met maar liefst 6-0 won. In de laatste wedstrijd zegt de U17 bondscoach ook te gaan voor een overwinning. “Ondanks we aan een gelijkspel voldoende hebben gaan we toch voor winst, omdat we die afspraak gemaakt hebben”, aldus U17 bondstrainer Kolf. Hij zegt het team graag bij elkaar te willen houden na dit kwalificatietoernooi en bij succes op langere termijn met dezelfde spelers te willen werken aan een geducht Surinaams team, dat de kwaliteiten heeft om een WK te bereiken.
Suriname speelt zondag tegen de Bahamas en is bij winst of gelijkspel groepswinnaar van poule 6. De Bahama’s, dat zijn openingswedstrijd met 0-1 verloor van de BVI, zegevierde gisteravond in de eerste wedstrijd in het Essed-stadion met 2-0 over Anguilla. Anguilla speelt zondag zijn slotwedstrijd tegen de BVI. (DRP).

More
articles