De juiste voeding tijdens de zwangerschap

Gevarieerde en uitgebalanceerde voeding is zeer belangrijk voor moeder en kind. Wanneer je in verwachting bent, is de juiste voeding twee keer zo belangrijk. Als aanstaande moeder wil je jouw lichaam voorzien van de juiste bouwstoffen, zodat jouw kindje de exacte voedingstoffen krijgt voor zijn groei. Indien jij al gezonde eetgewoontes hebt, hoef je niet veel te veranderen, maar er zijn wel een paar voedingstoffen waarmee je extra voorzichtig moet zijn. Verder zijn er een aantal producten die je gedurende je zwangerschap liever niet kunt eten.

Wat mag je wel en niet eten tijdens je zwangerschap? In feite is er één belangrijk basisprincipe tijdens je zwangerschap: voorkom het consumeren van alle rauwe en half rauwe producten. De reden hiervoor is, dat de listeriabacterie aanwezig is in deze producten en die is heel gevaarlijk voor je ongeboren kind. Om even aan te geven welke producten onder deze categorie vallen, lees verder:

• Rauw vlees
• Geen lever
• Voorverpakte kant-en-klare vis uit de koeling, zoals gerookte zalm, paling en mosselen (als je ze van te voren verhit, kan het weer wel)
• Geen roofvissen, zoals zwaardvis, tonijn, haai en koningsmakreel
• Rauwe vis, schaal- en schelpdieren
• Geen zachte kaas van rauwe melkzwangerschap voeding

Melk
Melkproducten uit de supermarkt zijn meestal veilig, maar melk die rechtstreeks van de koe komt, kan wel bacteriën hebben. Rauwe melk is meestal niet gepasteuriseerd of niet gesteriliseerd. Een baby heeft calcium nodig voor de ontwikkeling van tanden en botten. Calcium haal je uit melk of melkproducten. Daarom moet een zwangere twee tot drie glazen melk per dag drinken. Dit kan je ook vervangen met yoghurt of vla.

Kaas
Zachte kazen van rauwe melk zijn ook producten die je liever kunt vermijden tijdens je zwangerschap. Deze kazen zijn van rauwe melk gemaakt, die een rijpingsproces hebben ondergaan. Er is dus sprake van schimmelvorming en die zie je terug bij Franse schimmelkaas, zoals brie, camembert, roquefort en gorgonzola. Op de verpakking staat: ‘au lait cru’ (gefabriceerd van rauwe melk). Harde kaas gemaakt van rauwe melk, zoals Nederlandse boerenkaas, mag wel. Een zwangere vrouw mag twee à drie plakken kaas per dag eten.

Kip en rauw vlees
Kip en vlees die niet goed zijn gebakken, kan de listeriabacterie bevatten. Tevens kan in rauw vlees ook de toxoplasmose parasiet zitten. Daarom wordt een zwangere vrouw geadviseerd om liever geen rauw vlees, zoals rosbief, tartaar, carpaccio, filet americain en lever te eten. Als je toch rood vlees lust, zorg dan dat het altijd goed doorbakken is. Vleeswaren als rookvlees, bacon en worstsoorten, zijn bewerkt waardoor je ze zonder problemen kunt eten.

Vis en schaaldieren
Een ieder weet dat vis heel gezond is. Maar vermijdt als zwangere het consumeren van voorverpakte kant-en-klare vis, zoals gerookte zalm, paling, mosselen. Eet absoluut geen rauwe vis of schaal- en schelpdieren, zoals oesters tijdens je zwangerschap. Ook mag je geen roofvissen, zoals zwaardvis, tonijn, haai en koningsmakreel eten, deze kunnen verontreinigd zijn met zware metalen (voornamelijk kwik). Verder mag je niet meer dan twee keer per week vette vis eten, vanwege de dioxines. Wat je wel mag eten, is zoute haring en haring uit blik. Zoute haring wordt kort bewaard waardoor bacteriën vrijwel geen kans krijgen zich te ontwikkelen. Vis uit blik of pot is verhit, iets wat bacteriën niet overleven.slechte zwangerschap voeding

Groenten en fruit
Als zwangere vrouw is het heel belangrijk om genoeg vitamines naar binnen te krijgen. Daarom zijn alle groenten gezond. Rauwe groenten moet je heel goed wassen en fruit kan je het liefst in kleine stukjes snijden. Altijd alles goed wassen voordat je het opeet. Ook je handen en keukengerei moet je extra goed wassen, uit hygiënische voorzorg.

IJzer
Wanneer je in verwachting bent, is het belangrijk dat je voldoende ijzer via je voeding binnenkrijgt. Daarom moet je veel donkergroene bladgroenten, volkorenbrood, cornflakes, aardappelen, mager rood vlees, rozijnen, pruimen en peulvruchten eten. Ook vitamine C is essentieel voor de opname van ijzer uit het voedsel, drink verse sappen of eet een sinaasappel.

Vitamines
Door gezond en gevarieerd te eten, hoef je meestal niet te veel voedingssupplementen te gebruiken. Als je twijfelt, kun je altijd een multivitaminepreparaat gebruiken dat speciaal voor zwangere vrouwen is. Neem je geen multivitaminen in, dan zal je wel foliumzuurtabletten moeten gebruiken. Dit is essentieel voor vrouwen die al ten minste vier weken zwanger zijn en die moeten het drinken tot en met de eerste acht weken van de zwangerschap.
Foliumzuur, of vitamine B11, kan je uit groene groenten, volkoren producten, vlees en zuivel halen. Tijdens je zwangerschap krijg je via je normale voeding niet genoeg foliumzuur binnen. Een tekort aan foliumzuur in de eerste weken van je zwangerschap kan verschillende lichamelijke afwijkingen doen ontstaan, zoals een open ruggetje (spina bifida), een open gehemelte of hazenlip.

Daarom worden moeders in het beginstadium geadviseerd om foliumzuur te drinken. Dit omdat je kind het extra foliumzuur goed kan gebruiken. Foliumzuur kan je blijven innemen tot je tien weken in verwachting bent. Langdurige inname in deze hoeveelheden, bijvoorbeeld omdat je al enige tijd probeert zwanger te worden, heeft geen negatief effect op je gezondheid.gezonde voeding zwangerschap

Zwangerschapsadviezen
1. Niet voor twee eten
Het belangrijkste is om op de kwaliteit van je voeding te letten. De kwantiteit is niet zo belangrijk, maar je moet wel de juiste voeding nuttigen, zodat jouw lichaam en je baby alle benodigde voedingstoffen krijgen.

2. Gevarieerd eten
Door genoeg gezonde voeding te nuttigen, krijg uit allerlei verschillende producten de juiste voedingsstoffen.

3. Let niet teveel op de weegschaal!
Gedurende je zwangerschap kom je onvermijdelijk tijdens die negen maanden zeker een aantal kilo’s aan. Op dieet gaan, is zeker geen optie tijdens deze periode, maar wat je wel kunt doen, is letten op wat je eet en hoeveel je eet. De gynaecoloog houdt je gewichtstoename bij de controles zeker in de gaten en kan je adviseren of die voor jou uit de hand loopt.

4.Drie goede maaltijden per dag
Een zwangere vrouw heeft behoefte aan drie goede maaltijden per dag. Daar moet je zeker rekening mee houden, zodat je niet veel honger krijgt of de verkeerde dingen in je mond stopt. Genoeg en gezond ontbijten is erg belangrijk, anders raak je halverwege de ochtend al uitgeput.voeding zwangerschap

5. Constipatie voorkomen
Genoeg vezelrijke producten eten en ook genoeg drinken. Dit moet je niet alleen voor jezelf doen, maar ook voor het ongeboren kind. De vezels die je nuttigt, zorgen ervoor dat je voldoende vocht hebt in je lichaam om verstopping (constipatie/ obstipatie) te voorkomen. Deze vezels vind je voornamelijk in fruit en groente, graanproducten en volkoren zetmeelproducten, zoals pasta en rijst.

6. Zwanger en vegetarisch
Wanneer je als vegetariër door het leven gaat, weet je hoogstwaarschijnlijk al op welke manier je essentiële voedingsstoffen binnen kunt krijgen. Tijdens je zwangerschap kan je daarom gewoon vegetarisch blijven eten, het is alleen zeer belangrijk dat je voldoende ijzer, eiwitten en B-vitamines gaat slikken. Voor vegetariërs zijn er bij DIO Drogist speciale vitamine B-12 tabletten verkrijgbaar.

Bronnen: http://www.mamaenzo.nl/zwanger/gezondheid/voeding-tijdens-je-zwangerschap, http://www.nestlebabyvoeding.nl/zwangerschap/gezond-en-mooi-zwanger/5-tips-voor-gezonde-voeding-tijdens-zwangerschap, http://www.24baby.nl/zwanger/voeding/gezond-eten/.

More
articles