Dubbele klap voor de bouwsector

Er wordt gevreesd dat de bouwsector in elkaar klapt. De voorzitter van de Algemene Aannemers Vereniging (AAV), Anthony Wong, zegt in gesprek met De West dat de werkzaamheden binnen de bouwsector met meer dan 50 procent zijn gedaald. “Mensen kunnen tegenwoordig niet meer bouwen vanwege de inflatie. Hierdoor is er weinig werk voor de aannemersbedrijven”, verklaart Wong. Een ander punt dat de aannemersbedrijven de das omdoet, is de schuld die de overheid bij hen heeft gecreëerd en maar niet terugbetaalt. In een eerder gesprek gaf de voorzitter van de AAV aan dat het bedrag dat de overheid schuldig is aan de aannemers dichtbij de SRD 100 miljoen ligt.

Volgens de AAV-voorzitter gaan mensen nu niet meer zo snel over tot bouwen, omdat veel mensen hun gehele salaris nodig hebben om te overleven. “We kijken nu aan tegen een inflatie van 55 procent en ook al willen we bouwen, we zijn niet meer in staat om projecten voor te financieren. Dit komt door de schuld die de overheid nog niet betaald heeft”, merkt Wong op. Hij ziet weinig alternatieven voor de bouwsector, omdat hij van mening is dat de inflatie een domino effect heeft op alles in de samenleving, zo ook het materieel dat gebruikt moet worden voor het bouwen. “Zelfs Chinezen zien het niet meer zitten. Zij die bezig waren met bouwwerkzaamheden, laten alles maar liggen en gaan terug naar hun land”, stelt Wong.

Gezien mensen nu het geld niet hebben om een aannemersbedrijf in de hand te nemen, gaan velen over tot het zelf bouwen van bijvoorbeeld hun huis. Dit wordt vaker met behulp van familieleden gedaan.

Deze ontwikkelingen hebben negatieve gevolgen voor de bouwsector, zoals ontslag en sluiting van bedrijven. Wong zegt dat het ondernemen hierdoor ten onder gaat. Deze situatie is volgens de AAV-voorzitter ook een bedreiging voor de middelgrote en kleine bedrijven. Verder zegt hij dat bouwvakkers weinig mogelijkheden hebben om aan een andere baan te komen. Vaak genoeg zijn deze jongemannen niet geschoold in een ander vakgebied waardoor ze ook geen werk in een andere sector kunnen krijgen.

Zelfs de banken zijn volgens Wong huiverig om nu bouwhypotheken te geven. “Maar als het geld niet rouleert, kunnen er geen werkzaamheden verricht worden. Niets is meer zoals het was met betrekking tot de bouw. Als de banken nu ook geen schatkistpapier willen accepteren, dan moeten we weten hoe erg de situatie is”, voegt hij eraan toe.

-door Richelle Mac-Nack-

More
articles