De gemengde eenheden in Frans-Guyana, die nauw samenwerken met Surinaamse troepen bij operaties op de Marowijnerivier, zijn tevreden over het verloop van de recente rivierpatrouilles.
Ze laten op hun Facebook pagina weten dat de rivierpatrouilles vlot verlopen. De jongste gezamenlijke patrouille op de grensrivier duurde van 26 tot en met 30 juni en werd uitgevoerd door infanteristen van het Surinaams Nationaal Leger (NL) en Franse marinetroepen (9de regiment).
De operatie kreeg de naam ‘Aïmara’, de Franse benaming voor ‘anjumara’. De missie had drie doeleinden: 1. het bevestigen van een driejarige bilateralte samenwerking tussen de twee gewapende machten, waarbij informatie en inlichtingen werd uitgewisseld; 2. vervolgens was de samenwerking een goede gelegenheid om alle illegale activiteiten geografisch te bepalen om na te gaan waar men zonder tostemming doet aan illegale gouddelving en welke routes er worden gebruikt om de velden te bevoorraden; 3. als laatst dient het als imagostunt voor de lokale inwoners zodat die doorhebben dat er een samenwerking is tussen Suriname en Frans-Guyana op het gebied van strijd tegen illegale goudwinning.
GEEN PLAATS VOOR SKALIANS
Activisten en politici in Frans-Guyana die fel gekant zijn tegen illegale goudwinning, kwikgebruik in de goudmijnbouw en de toepassing van de skalians (drijvende goudbedrijven), hebben de afgelopen weken zwaar kritiek geleverd op de Surinaamse minister van Natuurlijke Hulpbronnen (NH), Regilio Dodson. Blijkens een artikel verschenen in ‘De Ware Tijd’ (13 juni 2016) heeft de minister gezegd dat de Fransen willen helpen bij de ordening van de goudpontons op de Marowijnerivier. “Ook dorpen van Frans-Guyana zetten deze goudmachines in op de Marowijnerivier, en de Fransen juichen de ordening toe”, zou de minister onder meer hebben hebben gezegd. Bij navraag blijken de autoriteiten in het buurland niet op de hoogte van enige overeenstemming om de skalians op de grens te ordenen. Integendeel, Frans-Guyana volhardt in de harde lijn dat alle vormen van illegale goudindustrie moeten worden ingedamd. De inspanningen van de operaties zijn vooral erop gericht om de toevoerwegen van deze illegale activiteiten af te snijden. Goudkampen op de Franse oever worden zonder pardon vernield, machines opgeblazen, voedingsmiddelen vernield en transportmiddelen in beslag genomen. Hetzelfde regime geldt bij de inbeslagname van skalians op de rivier. Volgens een bron bij de gendarmerie is dat beleid vooralsnog ongewijzigd.
Een door Dodson aangekondigde commissie met daarin Surinamers en Fransen voor ordening van de skalians, is niet alleen onbekend bij de oosterburen, het lijkt ook onwaarschijnlijk voor Hurleur de Guyane, een invloedrijke vereniging in Frans-Guyana die zich bezighoudt met natuurbescherming en onder andere het publiekelijk maken en bekritiseren van illegale goudactiviteiten. ‘De diensten van de prefect van Frans-Guyana zijn nergens van op de hoogte en laten doorschemeren dat het op zijn zachtst gezegd een grote vergissing is van de minister’, aldus de Franse internetkrant ‘Guyaweb’. Toen De West voor het laatst contact maakte met Hurleurs de Guyane, had de organisatie nog als standpunt dat de uitlating van de minister op zichzelf stond en dat deze geen enkele steun geniet in Frans-Guyana.
door Raymond van Hemert