Laboratorium Voedselveiligheid treedt weer in werking

Het Laboratorium voor Voedselveiligheid dat in 2010 is afgebrand wegens kortsluiting, wordt eind dit jaar weer in werking gesteld. Dit zegt Radjendre Debie, coördinator Plantenbescherming en Kwaliteitskeuring van het ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij. “Het gebouw voor het laboratorium is al opgezet, het equipement is er ook al”, geeft Debie aan. De inrichting van het laboratorium is het enige dat nog moet plaatsvinden. Wanneer het lab wederom in gebruik wordt genomen, zal het dezelfde functie als voorheen gaan vervullen, namelijk het verrichten van pesticiden residu-onderzoek (het gehalte van pesticiden in een plant meten).

Debie zegt dat het afbranden van het laboratorium geen verstrekkende gevolgen heeft gehad voor de agrarische producten die geëxporteerd worden door Surinaamse boeren. “We trainen onze landbouwers zelf en als ze de wachttijd van chemicaliën in acht nemen, dan kan het niet mis gaan”, verklaart hij. Verder merkt hij op dat het hoofddoel van het ministerie van LVV niet gericht is op export, maar op het beschermen van de lokale bevolking tegen ongezond voedsel. Daarnaast richt het ministerie zich ook op productieverhoging. “Als we het voedsel voor de lokale bevolking verbeteren, kunnen we tegelijkertijd producten met een betere kwaliteit exporteren”, aldus Debie.

Voor nu worden er alleen kwaliteitskeuringen gedaan op rijst, die gebaseerd zijn op de hoeveelheid breuk in het product. Ook wordt er een fytosanitaire inspectie gedaan op de aanwezigheid van ziekten in planten. Debie laat weten dat de keuringsprocedures van Suriname gebaseerd zijn op internationale standaarden. “We werken met de keuringsvoorwaarden van de International Plant Protection Convention (IPPC)”, deelt hij mee. Naast het Laboratorium Voedselveiligheid wordt er ook gewerkt aan een onderzoekslaboratorium, waar ziektes en plagen van planten geïdentificeerd zullen worden en manieren bekeken zullen worden om deze te bestrijden.

De Codex Alimentarius of ‘Food Code’ is ontwikkeld door de Food and Agriculture Organization (FAO) en de World Health Organization. De Codex bepaalt het maximaal toegestane gehalte aan pesticiden in een plant. Suriname heeft geen Codex Comité. “Wij willen zelf een nationaal Codex Comité oprichten, zodat we de voorwaarden van de Codex goed kunnen implementeren in onze productie. Op die manier kunnen we ook met voorstellen gaan naar de wereld organisatie (WHO)”, verklaart Debie. Hij hoopt dat het voedselveiligheidslaboratorium wederom zal dienen als referentiekader voor de Caricom.

-door Richelle Mac-Nack-

More
articles