Duurzame ontwikkeling visserijsector van groot belang

Duurzame ontwikkeling van de visserijsector is van groot belang ter voorkoming van geldverspilling. In het kader hiervan heeft het ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij, de workshop ‘Value Chain Approach in Fisheries’ georganiseerd. Vandaag vond de openingsceremonie plaats van deze workshop in de bankethal van Hotel Torarica. Deze training is bedoeld om de visserij te bevorderen in Suriname en de overige Caraibische landen. Afgevaardigden van verschillende universiteiten zullen de training verzorgen. Participanten aan de training moeten volgens de minister in staat zijn de opgedane kennis verder over te dragen.

De minister van LVV, Suresh Algoe, zegt in gesprek met De West, dat er wordt samengewerkt met IJsland, omdat dit land vergevorderd is op het gebied van duurzame visserij. Hij zegt dat er niet volledig gebruikt wordt gemaakt van de potentie en de capaciteit die de visserij kan opleveren. Als voorbeeld geeft de minister aan het exporteren van seabob (garnalen) door het bedrijf Sail naar Europa. Het bedrijf is nog niet zo lang geleden gecertificeerd. Hierdoor krijgt het bedrijf meer inkomsten dan voorheen voor dezelfde soort garnalen. Was het bedrijf eerder gecertificeerd, dan zou het al langer aanspraak gemaakt hebben op deze extra inkomsten. IJsland heeft een koud klimaat, terwijl Suriname een tropisch klimaat heeft. Op de vraag waarom er gekozen is voor een land dat een heel ander klimaat heeft dan de meeste Caraibische landen, zegt Algoe dat er in het Caraibisch gebied geen landen zijn die een duurzaam beleid hebben binnen de visserijsector.

Algoe merkt verder op dat de vraag naar vis op de wereldmarkt stijgt, daarom is het belangrijk dat er een balans komt tussen de vraag naar vis en het aanbod van vis. “Er moet een dusdanige balans zijn dat er tot het eind van de mensheid vis te vinden zal zijn op de markt”, aldus Algoe.

-door Johannes Damodar Patak-

More
articles