Ziekenhuizen treffen per 1 augustus crisismaatregelen

“De ziekenhuizen zullen per 1 augustus crisismaatregelen treffen om te kunnen overleven, aangezien de tarieven maar niet worden aangepast aan de hedendaagse realiteit”, zegt Manodj Hindori, voorzitter van de Nationale Ziekenhuisraad (NZR) in gesprek met De West. De NZR vindt een tariefsverhoging van slechts 11 procent over de afgelopen drie jaar, zoals door de Zorgraad is voorgesteld, totaal buiten de werkelijkheid. Hindori geeft aan, dat de ziekenhuizen hun schuldenplafond bereikt hebben bij de banken waardoor ze geen nieuwe leningen meer kunnen aangaan. Dit zorgt ervoor dat de ziekenhuizen de zorg aan patiënten niet langer kunnen voorfinancieren, waardoor de gezondheidszorg muurvast dreigt te lopen.

“Om toch te kunnen overleven, zullen de ziekenhuizen ten eerste de verzekeraars vragen om ons per 1 augustus voor te financieren, zodat de ziekenhuizen toch over enige cashflow beschikken om de benodigde medicijnen en verbruiksmaterialen nog te kunnen inkopen bij leveranciers en om de verplichtingen tegenover personeel en medici na te komen”, aldus de NZR-voorzitter.

Hindori zegt dat de ziekenhuizen als tweede maatregel de reële tarieven in rekening zullen brengen bij de verzekeraars. Het gaat hierbij om zowel de ligdagtarieven als de tarieven voor poliklinische- en paramedische diensten. Indien de nieuwe tarieven niet betaald zullen worden door de verzekeraars, dan zullen de ziekenhuizen volgens Hindori, hun dienstpakket noodgedwongen moeten gaan beperken.

Hij zegt dat de minister van Volksgezondheid, Patrick Pengel, intussen op de hoogte gesteld is van de crisismaatregelen. “De minister heeft de NZR voor ruimte gevraagd om deze kwestie op een hoger niveau te bespreken. Ter voorbereiding hiervan heeft hij de ziekenhuizen gevraagd om een cashflow prognose te maken van de maanden juli en augustus, inclusief de vakantiegelden, die deze maand uitbetaald moeten worden”, aldus Hindori.

De ziekenhuizen hebben hun huiswerk voor de minister intussen al gemaakt. Zo hebben zij de prognoses voor hun verplichtingen in juli en augustus al ingediend bij de minister, dit bevestigt Hindori. De ziekenhuizen hebben de financiële situatie, die uiterst precair is, benadrukt bij de minister en aangegeven, dat het onherroepelijk zal leiden tot onrust en ontwrichting van de ziekenhuiszorg, indien geen verandering komt in de situatie. Zij hopen, dat de regering voor 1 augustus met concrete oplossingen komt voor de ziekenhuizen, anders zullen zij noodgedwongen moeten overgaan tot het nemen van crisismaatregelen.

door Johannes Damodar Patak

More
articles