Een deel van de deelnemers na de “Run for fun halve marathon” van SV Gazelle. SNL-atleet Carlos Feliksdal, die tweede werd, droom van olympisch en WK-goud. (Foto: facebook sv Gazelle)
“Atletiek is mijn hobby. Het is als drugs in mijn lichaam. Ik doe het niet voor mezelf, maar voor mijn land. Mijn innige droom is om ooit goud te winnen voor Suriname. Ik heb die hoop en ik weet dat het met de kracht van God zeker zal lukken.” Woorden van een vastberaden Carlos Feliksdal. Hoewel hij zich specialiseert op de hele marathon, verscheen Feliksdal het afgelopen weekeinde ook aan de start van de halve marathon, georganiseerd door de atletiekvereniging Gazelle onder de naam “Run for fun halve marathon”.
Het was voor de eerste keer. Zijn tweede plaats in een tijd van 1 uur 21 minuten en 49 seconden (1:21:49) vond Feliksdal evenwel een beetje teleurstellend, omdat hij het Surinaams record had willen verbreken. “Ik was teleurgesteld omdat ik zo graag de eerste plaats had willen winnen”, zegt de 26-jarige atleet. Jonathan Baktawar won met een tijd van 1:21:31, terwijl Chomeyni Pinas derde werd in 1:22:45.
Feliksdal wil zijn tijd op de halve marathon scherper stellen. “Als ik het Surinaams record kan verbreken is het een mooie prestatie. Ik focus me echter meer op de hele marathon en dus neem ik die halve marathon meer als training om in wedstrijdritme te blijven.”
Feliksdal, verbonden aan de atletiekafdeling van het Surinaams Nationaal Leger, bereidt hij zich heel goed voor op wedstrijden. “Ik loop vaak boven de 20 km op de training, vooral wanneer ik bezig ben met de marathontraining loop ik tot 30 km”, aldus Feliksdal. Hij heeft al zeven marathon’s achter de rug: 5 in Suriname, 1 in Nederland en 1 in Miami/Verenigde Staten van Noord Amerika (VS). “In Nederland heb ik mijn beste tijd gelopen. Dat was 14 oktober 2014 en de tijd was 2 uur en 57 minuten. Zijn eerste marathon liep Feliksdal in 2011 toen hij een tijd van 3 uur en 5 minuten klokte en als tweede over de finishlijn ging. De atleet laat een noodkreet horen. “Als laatste wil ik zeggen dat de waardering hier in Suriname slecht is. Ik moet al mijn spullen zelf kopen. Als ik dat geld had om naar het buitenland te gaan zou ik dat doen en daar trainen, omdat ik weet dat veel meer in mij zit. We lopen ook weinig wedstrijden hier in Suriname, waardoor we niet echt een goed wedstrijdritme hebben. Ik vind het daarom jammer dat ik hier moet sporten met mijn talent. Als ik in het buitenland was zou ik het veel verder schoppen”, aldus de Surinaamse lange afstandsloper, die naarstig op zoek is naar een sponsor.
“Ik wil echt iemand die mij kan helpen dus bijstaan en helpen met bepaalde dingen die ik nodig heb voor mijn sport.” Feliksdal doet naast de marathons ook nog de 10 km en af en toe de 5 km, de 400m en de 800m “voor de snelheid” zoals hij dat zelf zegt. (DRP)