Meer liefde en aandacht voor dieren

‘Whoever said diamonds are a girl’s best friend never owned a dog’. Natuurlijk is dit gevoel persoonsgebonden, maar echte liefde zie je in de ogen van je trouwe viervoeter. Deze liefde ervaar je als geen ander. Ik vind persoonlijk, dat dieren meer waardering en liefde verdienen. Helaas worden dieren vaak erg slecht behandeld. Niet alleen zwerfdieren, maar ook veel trouwe huisdieren worden afgedankt, waarna zij op straat worden gedumpt. Hierdoor komen deze levende wezens in een vreemde omgeving terecht en gaan een onzeker en onveilig leven tegemoet. Vaak zie je ook gevallen van ernstige verwaarlozing en zeer ernstige dierenmishandeling. De mens vergeet vaak dat een dier aanschaffen altijd extra werk is, net als een kind, want het is en blijft een levend wezen! Je zal veel tijd en liefde moeten investeren, of je nu een pup aanschaft, een hond van een kennis of een hond uit het asiel. Wanneer je deze verantwoordelijkheid beseft en accepteert, dan kan je beslissen of je wel of geen huisdier neemt. Wat ik wel uit ervaring kan zeggen, is dat alle tijd die je erin steekt, krijg je vaak dubbel en dwars terug met het plezier wat je met zo’n huisdier hebt.

Geen object

Dieren verdienen uiteraard meer rechten en waardering en moeten niet alleen als consumptiegoed of als object bestempeld worden. Ja, ik eet vlees en heb in het verleden ook leer en bont gedragen, maar een ieder moet ergens beginnen. Ik vind dat men dieren moet erkennen voor alle pracht en praal die zij vertegenwoordigen. Elk dier is op aarde voor een reden en niet om afgeslacht of alleen opgegeten te worden. Sommige mensen staan ook niet stil bij de ‘circle of life’, waarbij elk dier een functie/doel heeft, waarvan een ander dier of gemeenschap van leeft. Nu heb ik het niet over bedreigde diersoorten die alleen maar worden afgeslacht om hun huid of horens, ik heb het over waardering en respect dat wij als mens moeten hebben voor de natuur. Als we alleen naar ons mooie land kijken, is er een overweldigende hoeveelheid in het wild levende dieren aanwezig, dit allemaal in volle glorie in het tropisch regenwoud. Als je eraan denkt, overleven deze dieren in de natuur door zich te voeden met wat er in hun omgeving beschikbaar is door hun ‘animal instinct’. Om het nu kort over beschermde diersoorten te hebben, dat is natuurlijk een ander verhaal en een vreselijke discussie waar ik beknopt over wil zeggen dat de mens te kort schiet in zijn normen en waarden, wanneer zij denken dat het oké is om zo dieren te vermoorden, dragen of te willen bezitten. Het is walgelijk en onvoorstelbaar hoe zelfzuchtig en asociaal de mens kan zijn. Dat was mijn mening in het kort, pfff… en nu om terug te komen op de essentie van dit artikel!dierenleed

Viervoeter

De hechte relatie tussen mens en hond wordt vaak gekarakteriseerd door de sterke emotionele band. Honden zijn door de wereldgeschiedenis heen al lang een populair huisdier en de eerste huisdier. Geen dier ter wereld staat zo dicht bij de mens als de hond. Honden worden vaak ook “beste vriend van de mens” genoemd. Veel mensen nemen een hond als huisdier om het huis of erf te bewaken, maar vooral omdat een hond als echte vriend gezien wordt die de mens nooit in de steek zal laten. Onderzoek heeft aangetoond dat honden emoties kunnen evenaren die bij geen enkel ander dier ooit zijn voorgekomen. Zo kunnen honden qua emoties precies voelen wat hun baasje voelt. Honden zijn ook zeer intelligente huisdieren.

Dierenwelzijn is een must

Er zal nog veel moeten wijzigen aan onze wetgeving als het gaat om dierenwelzijn. Dieren worden verhandeld alsof het goederen zijn, afgeslacht als een soort sport en afgedankt door mensen die niet beseffen dat dieren ook recht hebben op een bestaan. Het welzijn van dieren is niet alleen belangrijk voor het dier zelf, maar ook uiteindelijk ook voor de gezondheid van de mens. Er is inmiddels bewezen dat het stresshormoon, geproduceerd door dieren die aan veel stress lijden, in het vlees terug te vinden is. Vervolgens wordt dit weer door de mens geconsumeerd met alle nare gevolgen van dien.dierenleed honden

Dierenorganisaties in Suriname

Dierenorganisaties maken zich al jaren sterk om meer rechten voor het dier te bewerkstelligen. In Suriname heeft de Stichting Henk Abrahams het heft in handen genomen om op te komen voor levende wezens die geen stem hebben. Het is de Stichting Henk Abrahams gelukt in de loop der jaren heel wat veranderingen te kunnen doorvoeren ten goede van dieren. Er is echter toch nog veel werk aan de winkel.

De Stichting Henk Abrahams is dagelijks bezig met het voeden van zwerfdieren. Deze stichting draagt de naam van de Henk Abrahams. Hij zorgde elke dag op verschillende locaties voor een aantal zwerfhonden in Paramaribo. Hij gaf ze voeding en zorgde ook voor medische behandeling indien nodig. Hij is op 30 maart 2010 plotseling overleden, waarna deze stichting door Cynthia Ashruf werd opgericht, die al jaren dierenrechtenactivist is. Zij heeft het voeden van de dieren voortgezet.

Ashruf probeert vaker, bijvoorbeeld via de Facebookpagina van de stichting, een goed adoptiegezin voor de dieren te vinden. De stichting krijgt dagelijks meldingen van gedumpte dieren, ook voor deze dieren wordt moeite gedaan om een thuis te vinden, zodat zij ook een dierwaardig bestaan kunnen leiden.liefde en aandacht dieren 2

Wetgeving

De huidige wetgeving t.a.v. dierenleed is aangescherpt. Dierenleed wordt niet meer gezien als een overtreding, maar als een misdaad. De boetes zijn flink verhoogd en er kan inverzekeringstelling plaatsvinden. “Helaas is de conceptwet Dierwelzijn nog niet behandeld door DNA”, vertelt Ashruf.

Bewustwording

Mensen zoeken vaker naar hulp voor hun zieke huisdier of vragen om informatie over de verzorging. Langzaam maar zeker dringt tot mensen door, dat dieren levende wezens zijn en geen dingen. Ook op sociale media merk je duidelijk een grote verandering. Veel meer mensen plaatsen foto’s van hun huisdieren, ook al gaat het niet om rashonden. Wreedheden tegen dieren worden nu heel gauw gemeld. Wat wel moet gebeuren, is dat mensen moeten begrijpen/beseffen dat ook zij, als individu, aangifte mogen en kunnen doen bij de politie. De politie dient op te treden, aangezien dierenmishandeling in onze strafwetgeving voorkomt.liefde en aandacht dieren

Minpunten

Volgens Cynthia Ashruf zal zolang de overheid apen en vogels als ‘kooidiersoorten’ bestempeld, mensen deze dieren ook als zodanig zullen zien en ze in kooien houden. Wat natuurlijk heel erg jammer is, stelt Ashruf. “Wild dieren behoren namelijk in het wild thuis, niet in kooien en/of aan kettingen”, aldus de dierenactivist.

Ondanks vele sterilisatie/castratieprojecten worden er nog steeds heel veel dieren dagelijks als grofvuil gedumpt. De afgelopen maanden is dit aantal toegenomen, mede vanwege de precaire financieel-economische situatie in het land. Er zijn te weinig mensen die zich daadwerkelijk inzetten voor dierwelzijn. Het kunnen er meer zijn, maar het besef en de bereidheid dat iedereen iets kan doen moet nog komen. Tot slot vertelt de dierenactivist, dat ongeacht de vele petities, protestdemonstratie, doet niemand iets aan de verkoop van dieren langs de openbare weg, meestal onder de meest erbarmelijke omstandigheden.

Stof tot nadenken

Het is al eeuwen een feit dat dieren misbruikt worden. Dieren worden gebruikt om te consumeren, voor de landbouw, als vervoersmiddel of attractie. In de meeste gevallen worden dieren ook als huisdier houden. Hieruit zou je eigenlijk kunnen concluderen dat dieren een enorme toegevoegde waarde voor de mens moeten hebben. Helaas wordt dat in de praktijk niet altijd getoond. Er vindt overal ter wereld nog dierenleed plaats. Dieren worden nog steeds gebruikt voor het testen van producten, voor het maken van kleding of ornamenten. Ook heb je mensen die dieren zien als een object en jagen als een sport zien. Je kan uit deze stellingen halen, dat de mens zo onverschillig omgaat met andere levende wezens, omdat zij beschikt over een overvloed aan dieren. De mens voelt zich als het ware verzadigd. De mens heeft niet het gevoel dat zij bang hoeven te zijn dat er een tekort aan dieren zal ontstaan. Wat ook verkeerd is, want de mens denkt dat zij superieur is ten opzichte van andere levende wezens.

-door Gladys Findlay-

Bronnen: http://www.nvg-diervoeding.nl/mens-en-huisdier_28.html, https://nl.wikipedia.org/wiki/Geschiedenis_van_de_relatie_tussen_mens_en_hond, http://mijn-kijk-op.infonu.nl/dier-en-natuur/21818-is-een-dier-alleen-een-consumptiegoed.html,

More
articles